Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kino Světozor upozorňuje na romskou problematiku

10. 10. 2008 -, Econnect

Stát tvrdil, že jsou mentálně zaostalí, ale ve škole měli samé jedničky. Pepa se sám učil anglicky a Anežka snila o práci v soudnictví. Karel byl mladým svědkem události v Matiční ulici, kdy se stavěla zeď mezi Romy a bílými. Dokumentární film “Zdi” je příběhem o třech romských dětech a jejich touze po vzdělání a dobré šanci v životě. Je to skutečný děj, kde děti nečekaně dosáhnou i historického průlomu ve sporné záležitosti, která trápí celý národ. V rámci cyklu Dokumentární pondělí uvádí 13. října ve 20:30 kino Světozor.

Film „Zdi“ byl natočen v roce 1999-2000 v České republice. Americká novinářka Arie Farnam spolu se dvěma studenty filmografie (Matt McClean a Dantia MacDonald) se vydali natočit nezavislý dokument o romských dětech v českých školách a nakonec zdokumentovali význačný moment, kdy se první děti ze zvláštní školy probojovaly na střední školu a kdy se celá situace začala měnit. Film je promítán na amerických i evropských univerzitách při studiu forem diskriminace a socialního vyloučení.

Dokumentární tým sledoval rok života devítiletého Karla a patnáctiletých Pepy a Anežky. Film přitom zahrnuje i mimořádně upřímné rozhovory s učitely, ředitely zvláštních škol i úřady ohledně osudu romských dětí v systému zvláštních škol. Ve filmu je Karel žákem zvláštní školy v Ústí nad Labem v době, když vypukne spor o výstavbu zdi v Matiční ulici. Žije na romské straně plotu a stane se naším průvodcem ve světě plném společenských konfliktů, policejních zásahů a počátečního romského aktivismu.

Anežka a Pepa strávili celé své životy v dětském domově a také navštěvují zvláštní školu, kde se v deváté třídě nadále učí kreslit jednoduché dětské obrázky. Při tom narazí na jednu vzácnou učitelku, která věří, že jsou tam neprávem. Učitelka Pravdová jim pomůže s doučovaním učební látky základní školy a, když se náhle v zákonu otevře možnost přestoupit ze zvláštní školy i na střední školu, Anežka a Pepa se snaží změnit historii školství.

„Zdi“ je dokument o době, kdy se situace romských dětí ve školách v České republice teprve začínala měnit. Je to zároveň připomínka problémů, které nadále trvají pod jménem „speciálních škol“, i důkaz o pokrocích proti diskriminaci, které se za posledních osm let udály v celé společnosti. Po filmu bude následovat diskuse s producentkou Arie Farnam o natáčení dokumentu i o tom, jak se příběhy z filmu a situace ve společnosti dále vyvinuly. Účast na debatě přislíbil i známý romský aktivista indického původu Kumar Vishwanathan.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz