Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Druhý ročník přehlídky Třetí pól se zaměří na potravinovou krizi

14. 10. 2008 - PRAHA [Econnect/Kino Aero]

Od 21. do 23. října přichází kino Aero s druhým ročníkem přehlídky Třetí pól, která bude letos zaměřená na filmy o globálních problémech. Letošním tématem přehlídky, pořádané ve spolupráci s autory mezinárodně úspěšného ekofilmu Lednice Lucií Štamfestovou a Pavlem Sobkem, je nebezpečí potravinové krize ve světě.

Hrozící potravinová krize, způsobená především důsledky zavádění výroby biopaliv a zvýšenou poptávkou rychle se rozvíjejících zemí jako Čína a Indie, je jedním z nejaktuálnějších témat letošního roku. Shodují se na tom prezident Světové banky Robert Zoellick a výkonný ředitel Mezinárodního světového fondu Dominique Strauss-Kahn. Nejvíce podle nich doléhá na rozvojové země.

„Současná potravinová krize ve světě bude pravděpodobně trvat tři až čtyři roky,“ prohlásila na začátku září v Bruselu výkonná ředitelka agentury Světový potravinový program Organizace spojených národů Josette Sheeranová. Zvýšení cen potravin letos ve svých peněženkách výrazně pocítily i české domácnosti.

Cílem festivalu přesto není mentorovat, ani ukazovat jednostranný pohled na věci. Proto, stejně jako v loňském roce, kdy probíhala přehlídka na téma globálního oteplování, nabídne i letos kino Aero prostor pro všechny názorové póly. Jedním z hlavních programů tak bude diskuse na téma: „Potravinová krize ano či ne?“, která se uskuteční v Aeru ve středu 22. října. V rámci této debaty a dalších diskusí po filmech se zúčastní zástupci sdružení Člověk v tísni, organizace BankWatch, Společnosti pro Fair Trade, strany Zelených a dalších organizací.

V rámci přehlídky bude možné vidět tematicky zaměřené filmy, které se jinak v běžné distribuci v České republice zatím neobjevují:

21. út 18:00 Život a dluh | Life and Debt (USA 2001, Stephanie Black)
20:30 Žízeň | Thirst (USA 2005, Joseph R. Hunt) + Tichý zabiják | Silent Killer (USA 2005, Hana Jindrová a John de Graaf)
22. st 18:30 King Corn (USA 2007, Aaron Woolf) + po projekci následuje debata
23. čt 18:00 Nakupuj férově | Buyer be Fair (USA 2006, John de Graaf a Hana Jindrová)
20:30 Městští farmáři | City farmer (USA 1996, Meryl Joseph) + Globální hostina | Global Banquet: Politics of Food (USA 2001, Michal Showalter)


GLOBÁLNÍ HOSTINA (Global Banquet: Politics of Food) Anne Macksoud, John Ankele / USA 2001
56 minut / anglická verze / 90 Kč / DVD
Globální hostina názorně ukazuje hluboce zničující efekt globalizace na dostupnost jídla ve světě a vyvrací několik zažitých mýtů: hlad vychází z chudoby, malé země se nemohou samy uživit či že jen řízený trh s potravinami a chemické zemědělství může nakrmit svět.

KING CORN Aaron Woolf / USA 2007
88 minut / anglická verze, české titulky / 90 Kč / DVD
King Corn vypráví o dvou přátelích, jednom akru kukuřice a síti fast-foodů. Ian Cheney a Curt Ellis, přátelé ze střední školy, se vydávají na cestu do vnitrozemí za zjištěním, odkud se vlastně bere jejich jídlo. Na jednom akru půdy za pomoci sousedů vypěstují z geneticky modifikovaných zrn notně prolitých pesticidy obrovsky "kvalitní" kukuřici. Když však přikročí k jejímu prodeji, začnou se teprve dít věci...Po snímku bude následovat diskuze.

NAKUPUJ FÉROVĚ (Buyer be Fair) John de Graaf a Hana Jindrová / USA 2006
60 min / anglická verze, české titulky / 90 Kč / DVD
Můžeme pokračovat v globalizaci světa a zároveň respektovat přirozenou vyváženost přírody? A proč bychom se o to měli snažit? Jakými cestami mohou spotřebitelé a prodejci vykročit, aby se svět změnil k lepšímu? Jakým způsobem může nákup certifi kovaných produktů pomoci chudému světu a přírodě? A můžeme vůbec využít zkušenosti s certifi kací dřeva a kávy v rámci dalších výrobků? Dokumentární snímek Johna de Graafa a Hany Jindrové si klade tyto a mnohé další otázky a s pomocí mnoha výpovědí zdůrazněných skvělou kamerou poukazuje na cesty, jimiž se nám globalizace nevymkne z rukou.

MĚSTŠTÍ FARMÁŘI (City farmer) Meryl Joseph / USA 2006
32 minut / anglická verze, české titulky / 90 Kč / DVD
Městští farmáři jsou překvapivou skupinou lidí, jež se s obtížemi snaží v rámci městských aglomerací vytvářet nejen splodiny, ale i něco užitečného. Dokument nechává vypovídat přímo je – o jejich problémech, starostech s odbytem rodinám či domovům důchodců, o dětství na zemědělském jihu.

TICHÝ ZABIJÁK (Silent Killer) Hana Jindrová a John de Graaf / USA 2005
60 minut / anglická verze / 90 Kč / DVD
Na světě je stále miliarda hladovějících lidí. 15 tisíc dětí, což je pět krát víc, než obětí 11. září, zemře denně na vyhladovění. Dokument se ptá na současný stav a pokouší se najít řešení.

ŽIVOT A DLUH (Life and Debt) Stephanie Black / USA 2001
80 minut / anglická verze, české titulky / 90 Kč / DVD
Jamajku můžete vidět jako zemi se zelenkavými džunglemi, modravou vodou a překrásnými plážemi. V pozadí luxusních hotelů je ale jiný svět, který bojuje s bídou , kriminalitou a beznadějí. Snímek vychází z novely Jamaica Kincaid A Small Place, Life and Debt, přičemž sleduje vliv Mezinárodního měňového fondu a Světové banky na ekonomiku Jamajky, zejména pak jaký vliv má postupující globalizace na běžné farmáře a dělníky z továren. Nepotřebujete mít diplom, abyste poznali zoufalství ve tvářích dětí, agonii zemědělců, kteří nemohou prodat svou úrodu nebo nepřítomné obličeje dělníků, jež si vydělávají 30 dolarů týdně.

ŽÍZEŇ (Thirst) Jessica Joy Wise / Canada 2001
15 minut / anglická verze, české titulky / DVD
Tammy Ballaban by po sobě chtěla něco zanechat, odkaz, kvůli kterému by si ji lidé pamatovali. Přestane tedy jíst. Nekonvenční a výtečně zpracovaný snímek mapující stravovací poruchy, jež se samozřejmě váží k hladu, ale i k potřebě identity a sebekontroly. Subtilní audiovizuální koláž tak reflektuje i spojnici mezi naším vědomím a nevědomím.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz