Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Teplárny straší lidi zbytečně, tvrdí Greenpeace a Hnutí Duha

24. 10. 2008 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Ekologické organizace důrazně odmítají katastrofické zprávy Teplárenského sdružení ČR, že kvůli platným limitům těžby hrozí likvidace českého teplárenství nebo trojnásobné zvýšení ceny za teplo. K výrobě veškerého tuzemského tepla je totiž zapotřebí méně uhlí, než spolyká jediná elektrárna ČEZ, Prunéřov. Energetická biomasa, na kterou by mohly teplárny přejít, je mimoto výrazně levnější než uhlí.

Podle aktuálních údajů Ministerstva průmyslu spotřebovaly české teplárny v roce 2006 k výrobě tepla necelých sedm miliónů tun uhlí. Celková roční těžba hnědého uhlí v Čechách přitom dosahuje padesáti miliónů tun. K výrobě tepla je tedy použito 14 % tuzemského uhlí. Jedna jediná elektrárna ČEZ, Prunéřov, spotřebuje každoročně více. Obavy tuzemských tepláren by tedy vyřešilo odstavení jediné staré a neefektivní elektrárny ČEZ.

Problém není v tom, že by v Čechách nebyl pro teplárny nyní nebo v budoucnu dostatek uhlí. Problém je v tom, že naprostá většina z něj končí v elektrárnách ČEZu, kde se spaluje mnohem méně efektivněji, než v teplárnách. K jeho řešení stačí, aby vláda tuzemské uhlí přednostně zpřístupnila teplárnám.

Nicméně teplárny mají ještě jednu, výrazně ekologičtější alternativu, než žebrat o palivo u uhlobaronů. Spalování energetické biomasy. Té je podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu v ČR k dispozici dostatek, aby mohla při výrobě tepla zcela nahradit hnědé uhlí. Výroba jednoho gigajoulu tepla ze dřeva či rostlinných pelet je přitom v současnosti o 30 % nižší než z hnědého uhlí. Vzhledem k tomu, že těžba ve velkolomu ČSA (o který se celý spor vede – žádné jiné doly těžbu rozšiřovat neplánují) skončí podle Mostecké uhelné až v roce 2020, mají na přechod na biomasu provozovatelé tepláren solidních 12 let.

Případné prolomení limitů těžby, které chrání zbývající severočeská města a obce před rozšiřováním povrchových dolů, by přitom teplárnám dodávky uhlí nijak nezaručilo. Provozovatel velkolomu ČSA, společnost Mostecká uhelná, totiž opakovaně prohlásila, že plánuje výstavbu vlastní elektrárny, ve které chce „svoje“ uhlí spalovat. Zvýšit počet svých elektráren v případě prolomení limitů těžby chtěl i ČEZ. Uhlí získané navíc by tak opět končilo v elektrárnách a teplárny by si nepomohly.

"Teplárníci o platných limitech těžby vědí nejméně sedmnáct let. Proč jim začaly vadit právě teď? Jádro pudla je v tom, že Mostecká uhelná se bojí vládní novely horního zákona, která by konečně umožnila odepsat ložisko uhlí pod Horním Jiřetínem. Mostecká uhelná už delší dobu vydírá provozovatele tepláren a odmítá jim dodávat uhlí v naději, že za ně odvedou špinavou práci při prosazování likvidace Horního Jiřetína. Je smutné, že slušní podnikatelé jako Tomáš Drápela se snížili k roli beranidla, které má prorazit cestu tunelářům Tykačovi a spol.,"uvedl dnes vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl: „Teplárny v české spotřebě uhlí hrají jenom úplně okrajovou roli a navíc mají dost jiného domácího paliva. Pokud vláda dovolí vystěhovat a zbourat Horní Jiřetín a Černice, Mostecká uhelná postaví novou elektrárnu a teplárny na tom nebudou o nic lépe než dosud. Teplárny se na snížení těžby uhlí připravují už od roku 1991 a dalších deset let ještě mají k dobru. Čtvrt století na přípravu pohodlně stačí.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

3. 11. 2008
petr
11. 11. 2008

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz