Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kdo hlídá Spravedlivý obchod?

10. 12. 2004 - PRAHA [Ekumenická akademie / Econnect]

-foto-
-foto-
Nedávno jste si na Econnectu mohli přečíst o nové možnosti koupit v ČR potraviny jako je káva, čaj, čokoláda či kakao s certifikátem FAIRTRADE. Nyní vám přinášíme další informace týkající se systému spravedlivého či partnerského obchodu Fair Trade. Tentokrát se zaměříme na to, kdo a jak tento obchod hlídá, kdo uděluje certifikáty, vytváří standardy či kontroluje producenty. Na závěr článku přinášíme aktuální přehled míst, kde můžete nyní produkty ze systému Fair Trade v ČR koupit.

Princip označování Fair Trade produktů patří do široké skupiny tzv. eko-labellingu, neboli skupiny nástrojů, které se prostřednictvím trhu a kupní síly spotřebitelů snaží přispět ke změně mnoha současných negativních trendů. Z tohoto pohledu by se do stejné skupiny daly zařadit i podobně zavedené značky, jako např. BIO certifikáty pro produkty ekologického zemědělství či certifikát Ekologicky šetrný výrobek. Označování pomocí chráněných známek začne být nezbytné vždy v okamžiku, kdy obchodovaný objem zboží vzroste natolik, že není možné spoléhat se pouze na vzájemnou důvěru a známost producentů a spotřebitelů.

Základním předpokladem přidělování certifikátů a značek je existence nezávislé organizace, která kontrolu produkce či výroby provádí. Jestliže shledá, že veškeré postupy odpovídají daným standardům, udělí oprávnění produkty či výrobky příslušně označovat.

V případě Spravedlivého obchodu je největší a nejznámější organizací provádějící pravidelné kontroly producentů a obchodníků Fair Trade Labelling Organizations International (FLO). Organizace sídlí v německém Bonnu a dohlíží na dodržování přísných pravidel, která pro produkci a obchodování s Fairtrade produkty platí. Organizace vznikla v roce 2003 sdružením 17 národních certifikačních organizací a v současné době propojuje všechny ekonomicky vyspělé země severní polokoule. Od roku 2004 se jejím členem stala i česká Asociace pro Fairtrade, jejíž náplní je kontrola dodržování pravidel Spravedlivého obchodu při uvádění těchto produktů na trh v České republice.

Kromě fyzického dohledu nad producenty ve třetím světe a následně i obchodníky a zpracovateli, FLO také vytváří a publikuje standardy, kterými se celý systém Spravedlivého obchodování řídí. V současné době existují standardy na všechny základní obchodované produkty dovážené z rozvojových zemí. Vznikají však i další standardy a jejich seznam i plné znění je pravidelně aktualizováno na webových stránkách FLO. Na produkty vyprodukované a obchodované pod kontrolou FLO může být následně vydán certifikát FAIRTRADE s příslušným logem.

Je důležité si uvědomit, že systém obchodu s Fairtrade produkty klade určité požadavky na všechny zúčastněné strany, tzn. producenty, obchodníky i spotřebitele. Pro spotřebitele obvykle představuje nákup Fairtrade produktů vyšší výdaj peněz, neboť jsou to právě oni, kdo svým příspěvkem zaručuje dosahování cílů, kvůli kterým myšlenka Spravedlivého obchodu vznikla. Nicméně to neznamená, že spotřebitel ze svých peněz dotuje zemědělce v rozvojových zemí za každou cenu. Pro výrobce je naopak certifikace FLO a získání lepší ceny za své produkty závazkem k dodržování standardů FLO, což musí být při pravidelných kontrolách schopni prokázat. Vzhledem k přísným sociálním a ekologickým požadavkům si pak ne každý zemědělec může nechat svou farmu certifikovat. Ze Spravedlivého obchodu kontrolovaného FLO již dnes profituje 250 farmářských iniciativ a plantáží ve 40 zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. V tom je zahrnuto na 800 000 rolníků a plantážních dělníků.

Co však produkty, které se také prodávají jako Fair Trade, ale nemají na sobě ochrannou známku „FAIRTRADE“ organizace FLO? Ne vždy se jedná o podvod či klamavou reklamu. Existuje například síť několika set Obchůdků jednoho světa, které svými vlastními mezinárodními pravidly zaručují, že produkty v nich prodávané standardy Spravedlivého obchodu splňují. Podobně jako v českém Obchůdku jednoho světa se zde často nabízí kromě potravin především rukodělné výrobky, kde je spravedlivě rozdělený zisk zaručen pověstí, všeobecnou známostí a transparentností zavedených organizací, které se na obchodě podílí.

Kromě standardů FLO vytvořilo několik zavedených obchodních firem během 80. a 90. let také své soukromé sociální standardy a audity. Z různých důvodů (možností je dokonce i to, že považují své představy o Spravedlivém obchodě za přísnější než FLO) dnes odmítají certifikát FLO a vymýšlejí své vlastní značky a standardy. Patří mezi ně např. i u nás známá značka Hand in Hand firmy Rapunzel. Přestože u většiny těchto firem je princip zaručen jejich pověstí a mají důvěru zákazníků, problémem může být, že tyto firmy nepodléhají kontrole třetí nezávislé organizace. Spotřebitel by si tak měl při nákupu těchto produktů ověřit, co doopravdy jejich značka Spravedlivého obchodu znamená a jaké záruky o dodržování standardů může firma poskytnout. Pomocným vodítkem může být např. i to, je-li firma členem prestižní organizace International Fair Trade Association (IFAT), která sdružuje více jak 200 členů splňujících kritéria Fair Trade v 55 zemích světa.


To, jak se bude rozvíjet obchodování v systému fair trade, kolik se do něj bude moci zapojit producentů a kolika lidem v rozvojových zemích tedy pomůže, závisí především na poptávce - zájmu nás spotřebitelů... Přinášíme vám přehled, kde všude v ČR nyní produkty ze systému Fair Trade můžete koupit:

Praha:
Prodejní sklad Ekumenické akademie - skladový areál U Holanů, Papírenská 116, Praha 6 - Bubeneč (středa 8-20 hodin, nebo dle domluvy na tel. 233 320 315)
Kancelář Ekumenické akademie, Na Míčánkách 1, Praha 10
Kancelář INEX - Sdružení dobrovolných aktivit, Senovážné nám. 24, Praha 1 (út 17-19 hodin, jinak dle domluvy na klara@inexsda.cz)
Obchůdky Jednoho světa: Korunní 60, Praha 2 - Vinohrady (Po-Pá 15-18); Klimentská 18, Praha 1 - Nové město (Po, St, Pá: 15-18, Út: 9,30-12 a 15-18, Čt 9,30-12)
Prodejny biopotravin Albio: Truhlářská 18, Praha 1; Dejvická 26, Praha 6, Nám. 14. října 17, Praha 5
Klub Rybanaruby - kulturně studijní dílna a obchod, Mánesova 87, Praha 2 - Vinohrady

České Budějovice:
Kavárna na půl cesty - Měsíc ve dne, Nová ulice 3, České Budějovice

Brno:
Obchůdek Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání, Panská 9, Brno - v prostorách Ekoporadny Veronica

Síť hypermarketů Carrefour v ČR i na Slovensku (celkem 10 obchodů v ČR a 4 na Slovensku).


Jiří Hejkrlík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

10. 12. 2004

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz