Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

7. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Při amerických útocích byly zabity desítky Afghánců, Rekordní volební účast v USA, Pákistán naléhá na Američany, aby zastavili raketové útoky a další zprávy.

PŘI AMERICKÝCH ÚTOCÍCH BYLY ZABITY DESÍTKY AFGHÁNCŮ
Dnes zemřelo dalších sedm civilistů při bombardování amerických letounů v severozápadním Afghánistánu. Při větším americkém bombardování na jihu Afghánistánu začátkem týdne bylo zabito několik desítek civilistů. Televize Al Jazíra informuje, že zemřelo nejméně třicet civilistů a mnoho dalších zůstalo uvězněno v troskách ve vesnici Shah Wali Kot. Místní lidé odhadují, že zahynulo mezi třiceti až devadesáti osobami, hlavně ženy a děti. Svědkové v provincii Kandahár tvrdí, že tyto oběti se právě účastnily svatební slavnosti, když vtom se na ně snesl útok. Afghánský prezident Hamid Karzai vyzval budoucího amerického prezidenta Baracka Obamu, aby hned po nástupu do funkce zavedl opatření k omezení počtu civilních obětí leteckých útoků. “Prvním požadavkem pro čerstvě zvoleného amerického prezidenta je to, že musí zastavit zabíjení civilistů a přemístit válku do úkrytů a tábořišť teroristů,” řekl Karzai
6/11/08

REKORDNÍ VOLEBNÍ ÚČAST V USA
V úterý zvítězil Barack Obama výraznějším poměrem při hlasování než kterýkoliv jiný demokrat od zvolení Lyndona Johnsona v roce 1964, přičemž porazil Johna McCaina v poměru 52 ku 46 procentům. Volební účast se odhaduje na 64 procent, což je nejvíce za sto let. Tisková agentura Associated Press uvádí, že svůj hlasovací lístek vhodilo údajně více než 136 miliónů Američanů, čímž byl překonán rekord 122 miliónů z roku 2004. Podle průzkumu této agentury, více než šedesát procent voličů dalo na první místo svých politických zájmů ekonomiku. Deset procent voličů uvedlo válku v Iráku, zatímco devět procent uvedlo terorismus a dalších devět procent zdravotní péči.
5/11/08

PÁKISTÁN NALÉHÁ NA AMERIČANY, ABY ZASTAVILI RAKETOVÉ ÚTOKY
Pákistánský ministr obrany Chaudhry Ahmed Muchtar naléhá na Spojené státy americké, aby zastavily raketové útoky v Pákistánu, neboť pouze podněcují protiamerické nálady a nepomáhají řešit bezpečnostní situaci: Chaudhry Ahmed Muchtar takto otevřeně varoval generála Davida H. Petraeuse, nového amerického velitele amerických vojenských sil na celém Blízkém východě a ve střední Asii. Za poslední dva měsíce došlo při sedmnácti amerických leteckých útocích k úmrtí nejméně sto pákistánských civilistů.
4/11/08

IZRAEL ZASTAVÍ FINANCE PRO NEOFICIÁLNÍ USEDLÍKY
Izraelská vláda se rozhodla zastavit finanční podporu pro neoficiální židovské usedlíky na Západním břehu Jordánu poté, co došlo k několika střetům mezi židovskými usedlíky a izraelskými bezpečnostními složkami. Rozhodnutí se týká více než stovky tzv. divokých kolonií, které byly postaveny na Palestinském území na Západním břehu. Napětí mezi usedlíky a Izraelskou vládou se v posledních týdnech zvyšovalo. Jeden rabín z usedlostí na Západním břehu přirovnal Izraelské bezpečnostní složky k "Nacistům v Polsku" za Druhé světové války. Mezitím šéf Izraelské domácí tajné služby Shin Bet sdělil kabinetu, že se "extrémně obává" pokusů pravicových extremistů o provedení atentátů v průběhu únorových voleb. Jeden ze členů Izraelského kabinetu prohlásil: "Usedlíci nemyslí jako my, jejich myšlení je mesianistické, mystické, satanistické a iracionální. Před třinácti lety, 10. listopadu, byl židovským extremistou zavražděn premiér Itzhak Rabin při mírovém shromáždění v Tel-Avivu. Přes to, že izraelská vláda začala omezovat podporu pro nelegální usedlíky na palestinském území, ve čtvrtek vypukly další boje mezi izraelskou armádou a palestinskými ozbrojenci. Palestinci vypálili několik raket proti Izraeli poté, co izraelská armáda zaútočila na bojovníky v Gaze.
5/11/08

ZIMBABWE I USA HLASOVALY PROTI NOVÉ DOHODĚ OSN O OBCHODU SE ZBRANĚMI
Spojené státy americké společně se Zimbabwe hlasovaly jako jediné dva státy proti návrhu nové smlouvy Organizace spojených národů, která by upravovala regulaci mezinárodního obchodu se zbraněmi. Podle britského velvyslance při OSN, Johna Sawerse, došlo v souvislosti s obchodem se zbraněmi k „celkem podivuhodnému spojeni“ těchto dvou údajných protivníků. Američtí představitelé se k tomu vyjádřili tak, že sice nechtějí podporovat nelegální obchodování se zbraněmi, ale že zároveň odmítají přijmout přísnější pravidla. Sawers řekl, že se očekává nástup nového amerického prezidenta do úřadu, neboť jeho politika vůči obchodu se zbraněmi by měla být jiná, než politika George W. Bushe. „Dohoda by měla právě ten dopad, že by vyvíjela tlak na nezodpovědné a nezákonné přemisťování zbraní a jejich vývoz,“ řekl Sawers. Někteří další velcí vývozci zbraní, jako jsou Rusko, Čína nebo Izrael, se zdržely hlasování, čímž rovněž daly výrazně najevo svou neochotu k přijetí nových pravidel.
4/11/08¨

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz