Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Film Občan Havel vítězem Ceny Doc.Alliance na CPH: Dox v Kodani

20. 11. 2008 -, Econnect

Snímek Občan Havel režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka se stal jedním z vítězných snímků letošního festivalu CPH: Dox v Kodani. Nositelem Ceny Doc.Alliance se tak v prvním roce fungování této iniciativy stává právě český zástupce.

Doc.Alliance je společnou iniciativou pěti stěžejních evropských festivalů věnovaných kvalitním dokumentárním filmům - jejím hrdým spoluzakladatelem je i MFDF Jihlava (společně s dánským CPH: Dox v Kodani, německým DOK Leipzig, polským Planete Doc Review Warsaw a švýcarským Visions du Réel v Nyonu). Její vznik byl vyhlášen již na festivalu Visions du Réel 2008 v Nyonu. Aliance věří, že úlohou festivalů je nabídnout alternativu, překvapení, debaty, výběry a názory nutící k hlubokému zamyšlení. Důvodem pro zahájení projektu je pak je potřeba invenční a dynamické platformy, která bude podporovat zajímavé filmy na běžném trhu, jenž je vůči jejich oběhu a komercializaci méně propustný.

Hlavní aktivitou uskupení je každoroční výběr pěti reprezentativních dokumentů vyznačujících se novátorským vypravěčským stylem i přístupy. Kolekce těchto filmů je pak promítána na všech pěti festivalech a zároveň na dalších partnerských fetsivalech (letos například na Tajwanu). Za rok 2008 to byl dánský esej Všechno je relativní, který hravě kombinuje instalace, inscenace, amatérský deníkový záznam, archivy a pozorování, a přes typické i podivné příběhy se stává encyklopedií základních hodnot a emocí. Komorní portrét Comeback popisuje pokus bývalého německého boxerského šampióna o návrat k aktivnímu boxování. Film Existence vzbudil v domácím Polsku kontroverzní reakce – je o herci Jerzy Nowakovi (známý z filmů Andreje Wajdy či Schindlerova seznamu), který se v pozdním stáří připravuje na smrt rozhodnutím, že své tělo nabídne pro vědecké účely. Švýcarský dokument Matka, observační portrét ženy, která si právě k devíti vlastním dětem adoptuje desáté, utíká od násilného manžela a navštěvuje nejstaršího syna ve vězení, je silným příběhem bez laciného dojímání. A právě jihlavským festivalem nominovaný Občan Havel, který mapuje kontext prezidentské funkce Václava Havla a unikátní je především svojí metodou a jemnou dramaturgií, která místo po efektním povrchu vstupuje do hloubky situací.

Na listopadovém CPH: Dox v Kodani (7. – 16.) byl při slavnostním zakončení vyhlášen konečný vítěz tohoto aliančního festivalového turné, jímž se stal právě český zástupce, Občan Havel. Letošní porotu Doc.Alliance tvořili kanadský filmař Peter Mettler, známý například svým fascinujícím esejem Hazard, bohové a LSD z roku 2002, finská novinářka, členka Evropské filmové akademie a ředitelka EDN (European Documentary Network) Leena Pasanen a německý režisér a producent, mj. tvůrce filmu Letter to Anna: the Story of Journalist Politkovskaya's Death, Thomas Kufus. Jejich verdikt je nejen dalším potvrzením tvůrčí síly současné české dokumentaristiky, ale ukazuje, jak pevnou pozici naše domácí tvorba zaujímá i v kontextu celoevropského dokumentu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz