Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

5. 12. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Aktivisté protestují na konferenci o klimatu v Polsku, Obamovo heslo „pro změnu!“ je zpochybněno, Americký voják vyhledal v Německu azyl, Dav ušlapal pracovníka obchodního řetězce a další zprávy.

ŠEST ZEMÍ ODMÍTÁ PODEPSAT SMLOUVU O ZÁKAZU KLASTROVÝCH BOMB
Na sto zemí podepsalo novou mezinárodní smlouvu zakazující používání klastrových zbraní. Jde o typ munice, která při explozi nad zemí po širokém okolí rozeseje velké množství menších bomb a tím zasahuje především civilní obyvatelstvo. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) tento zákaz označila za nejvýznamnější humanitární dohodu o kontrole zbraní za posledních deset let. Tato dohoda zakazuje používání a hromadění klastrových zbraní a obchodování s nimi. Signatáři se rovněž zavazují během deseti let zlikvidovat nevybuchlé bomby, které v bývalých konfliktních oblastech vytvářejí rozsáhlé minové pole. První zemí, která smlouvu podepsala bylo Norsko, následoval Laos a Libanon - dvě země klastrovými bombami nejvíce postižené. Spojené státy, Čína, Rusko, Izrael, Indie a Pákistán tento zákaz odmítli. Thomas Nash z mezinárodní organizace Cluster Munition Coalition prohlásil: „Na světě jsou některé země, které, jak se zdá, nerady podepisují mezinárodní smlouvy.“ Spojené státy a Rusko argumentují tím, že klastrové bomby mají legitimní vojenské využití. Nicméně, 98 procent obětí klastrových bomb jsou civilisté, z čehož 27 procent tvoří děti.
3/10/08

AKTIVISTÉ PROTESTUJÍ NA KONFERENCI O KLIMATU V POLSKU
V Polsku začala dvanáctidenní konference o klimatu pořádaná OSN. První řečníci žádají po vedoucích představitelích průmyslových zemí okamžité kroky bránící klimatickým změnám a to nehledě na zpomalení ekonomiky. Rámcový summit OSN o změnách klimatu, jejímiž členy je 192 zemí, připravuje novou mezinárodní smlouvu, která by příští rok nahradila Kyotský protokol. Dánský premiér Anders Rasmussen na konferenci prohlásil: „Věřím, že finanční krize bude překonána. Ekonomika se zotaví. Nicméně, klimatické změny nebudou představovat v příštích letech o nic menší problém. Naopak, klimatické změny budou stále silnější, pokud hned něco neuděláme.“ Zároveň mimo konferenci proběhlo několik veřejných protestů, včetně demonstrací obyvatel ostrovů v Pacifiku, které rychle mizí pod vodou. Aktivisté z Greenpeace se v úterý vyšplhali na 150 metrů vysoký komín polské uhelné elektrárny. Maciej Muskat k tomu sdělili: „Naši lezci šplhají na komín s požadavkem změny energetické politiky Polska a s požadavkem na polskou vládu, aby přestala blokovat klimatický balíček EU.“
3/12/08

OBAMOVO HESLO „PRO ZMĚNU!“ JE ZPOCHYBNĚNO
Právě zvolený americký prezident Barack Obama již oficiálně vytipoval bezpečnostní křídlo své vlády. Jmenoval svoji dřívější rivalku Hillary Clintonovou ministryní zahraničí. Obama dále nechal Roberta Gatese v úřadu ministra obrany. Penzionovaného generála Jamese Jonese si vybral jako prezidentského poradce pro národní bezpečnost a Susan Riceovou jako velvyslankyni v OSN. Tyto volby vyvolaly jak mezi analytiky, tak mezi příznivci Obamy pochybnosti o hlavním hesle jeho kampaně, že je „pro změnu”, neboť jmenuje do vrcholných pozic lidi, kteří jasně preferují zachování současného stavu. Gates je ministrem od sklonku roku 2006, kdy byl jmenován prezidentem Bushem, aby nahradil Donalda Rumsfelda. Předtím sloužil Gates jako ředitel CIA pod prezidentem Georgem Bushem starším. Byl kritizován za svoji účast ve skandálu Írán-Contra, kdy se zjistilo, že armáda Spojených států dodala zbraně Íránu výměnou za rukojmí a také darovala zbraně extremistickým skupinám ve Střední Americe. Také je kritizován za svoji roli ve vyzbrojení Saddáma Husajna s pomocí americké vlády v 80. letech. Generál Jones je dřívější nejvyšší spojenecký velitel NATO. Nyní sedí ve správní radě Chevronu a je výkonným ředitelem Amerického institutu pro energii ve 21. století. Tento institut čelí kritice ekologů kvůli propagaci okamžitého zvýšení produkce ropy a zemního plynu a vydávání zpráv odporujících boji proti globálnímu oteplování či snižování emisí z fosilních paliv.
2/12/08

AMERICKÝ VOJÁK VYHLEDAL V NĚMECKU AZYL
Americký voják požádal v Německu o azyl poté, co dospěl k rozhodnutí, že působení americké armády v Iráku je nemorální a nezákonné. Voják Andre Shepherd řekl, že se nemohl nadále účastnit “ohavných činů”, ke kterým dochází v Iráku. Shepherd se ukrývá v Německu již od minulého roku, kdy uprchl od své jednotky. Ve Spojených státech by ho totiž čekalo vězení. Ve čtvrtek řekl: “Když jsem se dozvěděl o lidech roztrhaných na kusy kulomety a střelami typu Hellfire, začal jsem se stydět za to, co jsem dělal. Nemohl jsem nadále s dobrým svědomím sloužit v armádě.” Andre Shephard je údajně druhý americký voják, který od začátku války v Iráku požádal o německý azyl.
1/12/08

DAV UŠLAPAL PRACOVNÍKA OBCHODNÍHO ŘETĚZCE
Minulým pátkem tradičně započala vánoční nákupní sezóna. Avšak tento rok ji poznamenala jedna bizarní skutečnost. Ve státě New York dav zákazníků ušlapal k smrti zaměstnance jednoho z největších hypermarketů WalMart. Čtyřiatřicetiletý pracovník Jdimytai Damour byl zabit poté, co dvoutisícový dav vyrazil dveře hypermarketu a převalil se přes něj krátce před pátou hodinou ranní, kdy měl hypermarket oficiálně otevírat. Čtyři zákazníci, včetně těhotné ženy, byli při masovém vpádu zákazníků zraněni. Davy lidí, dychtivých nákupů, stály před obchodem několikahodinové fronty, aby se dostaly jako první ke zboží, na něž byly vyhlášené mimořádné slevy.
1/12/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz