Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Nový rok půjdou tříkráloví dobrovolníci znova po koledě

16. 12. 2004
-red- [Econnect / Česká katolická charita] -


Již pátý ročník Tříkrálové sbírky zahájí první den příštího roku. Přípravy na jednu z největších událostí roku vrcholí v Charitách v celé zemi a také na území spadajícím do působnosti Diecézní charity Brno, tedy v Jihomoravském kraji a části Kraje Vysočina, kde sbírka potrvá až do 10. ledna 2005. Do sbírky se zapojí tisíce dobrovolníků.

Ve všech osmi oblastních charitách a na území, které pro Tříkrálovou sbírku spravuje Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě nedaleko Brna, se vydá koledovat kolem 2 350 tříkrálových skupinek – znamená to téměř o šest set koledníků více než v loňském roce. Většina z nich se zapojuje již poněkolikáté: „Náš koordinátor právě dovezl pokladničky a cukry, sbírka už k pro nás k lednu prostě patří, podílím se druhým rokem,“ říká Michaela Polášková, devatenáctiletá dobrovolnice z Břeclavi.

Výtěžek největší české sbírky na území brněnské diecéze v roce 2004 činil 9 605 974 korun a svou výší se řadí na druhé místo po Arcidiecézi olomoucké. V celé zemi pak Tříkrálová sbírka 2004 přinesla na projekty potřebných v nouzi 44 980 670 korun. „Tříkrálová sbírka není pouze o samotném vybírání peněz, věřím, že je také světlem a nadějí – symbol Tří králů ožívá prostřednictvím malých i velkých koledníků, kteří v nehostinném lednovém počasí prochází městy a vesnicemi,“ říká Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno.

Po ukončení sbírky se ve schránkách všech českých domácností objeví tříkrálový leták se složenkou. „Rozhodně to neznamená, že po lidech chceme, aby dávali ještě poté, co přispěli do pokladniček – má být hlavně vyjádřením poděkování dárcům a možností pro ty, kteří nemohli přispět přímo koledníkům,“ doplnil Oldřich Haičman.

Prostředky z nadcházející sbírky podpoří například rekonstrukci nových prostor pro stacionář Domovinka a Úsměv v Třebíči, v Brně pak nákup polohovacích lůžek v Domově pokojného stáří Kamenná a Domov sv. Anežky - dům s pečovatelskou službou, rozšíření ergoterapie v zařízení Klub v 9 - klub pro podporu duševního zdraví ve Žďáru nad Sázavou, nákup rehabilitačních pomůcek pro velkomeziříčský Denní stacionář pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením a také Denní centrum pro bezdomovce v Hodoníně.

Pořadatelem Tříkrálové sbírky je Sdružení Česká katolická charita. Jejím obecným účelem je pomoc rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí a podpora charitního díla. Prostředky Tříkrálové sbírky pomáhají konkrétním zařízením jednotlivých oblastních charit, která poskytují sociální služby lidem v nouzi, ale zároveň jsou otevřené pro konkrétní projekty farních charit, které vypracují záměr odpovídající poslání sbírky. Celkem tak 80% získaných prostředků poputuje prostřednictvím oblastních či farních charit na podporu středisek pomoci a aktivit diecézních charit. Zbylá část bude rozdělena pro humanitární pomoc do zahraničí a v souladu se zákonem na pokrytí nákladů spojených s přípravou a realizací sbírky.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Nejnovější Názory a komentáře
Další názory a komentáře... Vyjádřete se také!
Související odkazy
  • Tříkrálová sbírka 2004
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz