Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nejlepší příběh uprchlíka napsali redaktoři Respektu

13. 12. 2004 - PRAHA [Econnect / UNHCR]

Ceny udělené v VII. ročníku novinářské soutěže Příběh uprchlíka vyhlásil 10. prosince při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv komisariát OSN pro uprchlíky. Ceny, udělené v kategoriích tištěných médií a rozhlasových příspěvků, vyhlásil vedoucí mise UNHCR v České republice Herman Stuurwold.

Odborná komise se rozhodla udělit 3. místo v kategorii tištěných médií Leoši Kyšovi za článek Nezletilí běženci, zveřejněný v Magazínu Právo v červnu tohoto roku. O druhou cenu v téže kategorii se dělí Jana Doležalová z Reflexu za článek Cizinci s hračkami a Radek Gális za tematickou stranu o uprchlících zveřejněnou v říjnu t.r. v Denících Bohemia. První cenu za tištěný příspěvek udělila odborná komise Markétě Pilátové a Jiřímu Sobotovi za článek Hrozba přichází z Afriky, otištěný v Respektu. Komise zároveň přihlédla k řadě dalších kvalitních textů, které Jiří Sobota na téma uprchlictví v posledním roce v Respektu publikoval.

V kategorii rozhlasových příspěvků udělila komise dvě ceny: druhou si odnáší redaktorka Českého rozhlasu-Olomouc, Ivana Pustějovská, za příspěvky odvysílané v pořadu Všichni dobří rodáci věnovaném lidem, kteří prchli z Československa. První cenu letos komise udělila redaktorce Českého rozhlasu-Regina, paní Gorance Oljače, která se problematice cizinců a uprchlíků žijících v České republice dlouhodobě věnuje.

Do soutěže mohly být přihlášeny příspěvky zveřejněné v období od 1. listopadu 2003 do 31. října 2004 ve třech kategoriích: tištěná/internetová média, televize a rozhlas. Soutěže se mohl zúčastnit libovolný novinářský útvar, který obsahově pokrývá tematiku uprchlictví, tj. zachycuje okolnosti a příčiny útěku, řízení o udělení azylu, období a podmínky exilu, integrační proces v exilu, případně návrat do vlasti.

Komise letos znovu s potěšením konstatovala, že počet i kvalita soutěžních příspěvků stále roste. Komise ocenila i to, že problematice uprchlíků věnují kromě celostátních médií stále větší pozornost také regionální média a přílohy.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) má za úkol chránit uprchlíky a pomáhat jim po celém světě. UNHCR bylo založeno v roce 1951 Valným shromážděním Organizace spojených národů s cílem pomoci přibližně 1,2 milionů uprchlíků, kteří se v důsledku druhé světové války neměli kam vrátit. Dnes UNHCR chrání a pomáhá více než 26 milionům lidí ve 119 zemích.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz