Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Drama v Chiapasu: Příjemné čtení přeje subcomandante Marcos

17. 12. 2004
[Part] -


Detektivka, současné Mexiko a revoluční pohled: to vše slibuje, pro čtenářstvo zběhlé ve španělštině, projekt, do něhož se vrhli zapatistický mluvčí subcomandante Marcos a oblíbený autor detektivek Paco Ignacio Taibo. Jejich společná, postupně psaná kniha s názvem Muertos Incomodos, vychází na pokračování v mexickém levicovém deníku La Jornada. První část románu, jejímž autorem je Marcos, vyšla tuto neděli.

Dílo bude podle Marcose kritickým pohledem na současnou mexickou situaci a bude založené na skutečném příběhu Marcose samotného: příběhu profesora, který v čele guerilly vedl v roce 1994 povstání z indiánská práva, aby od té doby bojoval v džungli na jihu státu Chiapas.

Úvodní kapitola začíná v současnosti a Marcosův hlavní hrdina detektiv Elias Contreras se v ní pouští do pátrání po zmizelé povstalkyni Marii. Celkem by postupně psaná kniha měla mít dvanáct kapitol a měla by se odehrávat v Chiapasu, kde novodobí zapatisté obrátili zbraně proti vládě, a v hlavním městě Mexico City. "Je to román se silným politickým obsahem, který se samozřejmě dotýká současné situace,“ říká Taibo, „je to literární práce a též dobrodružství.“

Prvních šest kapitol jsou jakýmsi ping pongem mezi Marcosem a Taibem: Marcos napsal kapitolu první a za úkol má dát dohromady též kapitolu třetí a pátou, zatímco druhá, čtvrtá a šestá bude na Taibovi a jeho hlavním hrdinovi detektivu jménem Héctor Belascoarán Shamne, který je znám už z předchozích děl svého literárního otce. V sedmé kapitole by se oba detektivové měli potkat u Revolučního pomníku v Mexico City, kde jsou pochováni Pancho Villa a Lázaro Cárdenas.

Spoluautoři nevědí, jak kniha dopadne, ani jak bude dlouhá. Zatímco Marcos se rozhodl psát z budoucí perspektivy, kdy se jeho hlavní hrdina dívá na události zpátky, Taibo zvolil přítomnou formu. Dá-li se soudit z první kapitoly, rozhodl se Marcos použít fikce k sdělování politické agendy. Neohrožený detektiv Elías Contreras v ní pátrá po zmizelé ženě Marii na žádost… ano, samotného povstaleckého subcomandanta Marcose. Vychází přitom najevo, že žena utekla od hrubiánského manžela, který je sám, ke zlosti subcomandanta, zapatistou.

O motivech lídra guerilly nehodlá jeho partner Taibo spekulovat. Říká však, že román se bude týkat, tak jako většina latinskoamerických děl, sociálních problémů, které Taibo nazývá „démony, kteří kráčí Mexikem“, tedy zneužívání moci a korupce.

Taibo a Marcos zatím mají dohody o vydání knihy ve španělštině a v Itálii, v jednání je anglické vydání pro USA. Výtěžek by měl plynout některé z nevládních organizací, které působí v Chiapasu, konkrétní příjemce však zatím nebyl vybrán.

Editor deníku La Jornada Luis Hernández říká, že rozhodnutí Marcose naplnit literární útvar politickým poselstvím, není žádným překvapením. Už dříve dával Marcos najevo svá politická stanoviska ve formě podobenství, básní či povídek. "Myslím, že jde o pokus použít žánr, který dosud nebyl vyzkoušen,“ říká Hernández, „detektivní román je po popsání sociální nespravedlnosti, zneužívání moci a nerovnosti, které existují v současné společnosti, nejlepší.“



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz