Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace kritizují závěry konference o klimatu

20. 12. 2004
[BBC] -


V Argentině skončil summit OSN o klimatu. Rozhovorům v Buenos Aires dominovala otázka, co by měl svět dělat po roce 2012, až skončí platnost Kjótského protokolu. Tedy zda, případně jak, by měl svět omezit emise skleníkových plynů. Výsledkem je ale pouze dohoda, že se v květnu k témuž sejde v Německu neformální seminář. Nevládní organizace jsou rozhořčeny.

Například Jennifer Morganová ze Světového fondu na ochranu přírody WWF tvrdí, že Bushova vláda změnila taktiku a snaží se jakýmikoliv mechanismy zablokovat pokrok v jednání. Za důležité naopak označila, že se za ochranu klimatu staví Evropská unie.

Cesta k závazkům?

"Evropská unie chtěla otevřít jednání o ochraně klimatu příští rok. Výsledkem je jen seminář, což je slabý výsledek, ale důležité je začít," míní účastnice jednání Klára Sutlovičová z českého Centra pro dopravu a energetiku. Indie a Brazílie prosadily do textu formulaci, že se v Německu nebude diskutovat o další podobě závazků. Podle Sutlovičové na to však přesto může dojít.

"Rámcová úmluva stanoví, že se příští rok diskutovat o závazcích musí," vysvětluje nevládní expertka. "Rozvojové země žádné závazky neměly, obecné cíle jsou správnou cestou pro rozvinuté země, rozvojové země by se pomocí transferu čistější technologie nasměrovaly na čistější cestu."

A co Amerika?

Spojené státy tvrdí, že chrání ovzduší investicemi do lepších technologií. Také mnohé nevládní organizace mají ke Kjótskému protokolu výhrady. Přesto chtějí, aby Američané na dohodu přistoupili.

"Je třeba rozlišovat, co dělá vláda a jak reagují regiony. Snižování emisí v Los Angeles je určitě možné doporučit," říká Sutlovičová. Podle ní je ale zároveň třeba, aby se největší znečišťovatel připojil k mezinárodní dohodě s konkrétními závazky.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz