Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zastavte repatriace severokorejských uprchlíků, žádají obránci lidských práv

21. 12. 2004
-red- [Econnect / Amnesty International] -


Bída, hlad a represe státní orgánů každým rokem donutí tisíce obyvatel Severní Koreje k odchodu z jejich vlasti. Mnozí se pak pohybují v okolí hranic na severovýchodě Číny, kde živoří. Čínské úřady je ale zatýkají a násilně repatriují zpátky. Zítra se proto před ambasádami Čínské lidové republiky po celém světě uskuteční protestní shromáždění. Poklidná demonstrace proti postupu čínských úřadů se uskuteční také v Praze – od 11 hodin před velvyslanectvím Čínské lidové republiky na Pelléově ulici.

Demonstraci svolává místní pobočka Amnesty International. Organizace hovoří o tom, že trend posílat utečence zpět do Severní Koreje zesílil zvláště poté, co čínská vláda letos v říjnu vyhlásila vůči těmto uprchlíkům politiku "nulové tolerance". "Severokorejci, kteří se v Číně zdržují ilegálně, žijí v otřesných podmínkách a jsou vystaveni každodennímu fyzickému a psychickému strádání i sexuálnímu zneužívání. Čína tak porušuje Úmluvu o právním postavení uprchlíků, která zakazuje vydávání uprchlíků do zemí, kde jim hrozí pronásledování," upozorňuje mluvčí Amnesty International v České republice Eva Dobrovolná.

Uprchlíkům uvězněným za překročení hranic kromě vysokých trestů hrozí také mučení. Podle severokorejského práva mohou osoby přistižené při ilegálním překročení státních hranic počítat s trestem do výše tří let v pracovní kolonii.

Situaci lidských práv v Číně AI dlouhodobě hodnotí negativně. Navzdory několika pozitivním krokům nebyl učiněn žádný pokus o zavedení zásadních právních a institucionálních reforem k ukončení závažného porušování lidských práv. Desetitisíce lidí jsou zadržovány nebo vězněny, jsou porušována jejich práva na svobodu vyjadřování a sdružování a jsou vážně ohrožovány mučením a nelidským zacházením. Tisíce lidí byly odsouzeny k smrti nebo popraveny. Zhoršily se překážky kladené právům kulturním a náboženským, zejména muslimské Uighurské společnosti v Xinjiang, kde byly tisíce lidí zadrženy nebo uvězněny pro tak zvané "separatistické" nebo "teroristické" trestné činy. V Tibetu a ostatních etnicky tibetských oblastech je nadále hrubě porušována svoboda vyjadřování a svoboda vyznání. Čína nepřestala zneužívat mezinárodního "boje proti terorismu" jako záminky k rozdrcení pokojných odpůrců.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz