Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Petici za zrušení a zasypání Dolu Frenštát v Beskydech lze podepsat do konce prosince

22. 12. 2004 - PRAHA [Econnect / Naše Beskydy]

Ještě do konce prosince je možné podepsat Petici za zrušení a zasypání Dolu Frenštát. Tento dobývací prostor ležící v CHKO Beskydy totiž společnost OKD stále udržuje zakonzervován a připraven pro další využití. Podpisy sbírá sdružení Naše Beskydy, které chce jakékoli těžbě nerostných surovin v Dole Frenštát zabránit. Hrozba těžby se znovu vynořila po šesti letech letos, když Obvodní báňský úřadu v Ostravě vydal povolení k průzkumné činnosti kvůli plánované těžbě plynu. Obyvatelé Frenštátu i představitelé obcí se však obávají, že průzkum fakticky může znamenat oživení dolu a tedy možnost těžby uhlí. Upozorňují na zničení přírody a lesů CHKO Beskydy, které by těžba znamenala. Jejich cílem je zachovat rozmanitost přírody a přírodní ráz Beskyd vyhledávaných turisty také pro budoucí generace. Petici dosud podepsalo více než 12 000 lidí.

V petici se sdružení Naše Beskydy, které vzniklo na podzim 2004 na základě hrozby znovuotevření dolu, obrací na orgány státní správy a samosprávy s celkem třemi požadavky: "vyjmout natrvalo uhlí v lokalitě Dolu Frenštát z evidence zásob; zahájit konkrétní postup pro definitivní vynětí uhlí na Dole Frenštát z evidence zásob, účinně prosazovat ochranu životního prostředí a rázu krajiny před ekonomickým aspektem vydobytí zásob uhlí".

Sdružení také uvádí pět důvodů svých obav, proč povolení hornické činnosti k ražbě průzkumného díla kvůli výskytu plynu může skrývat přípravu budoucí těžby uhlí:
1. V povolení hornické činnosti se mj. píše, že účelem díla je také "...stanovení vlastností uhlí z hlediska průtrží uhlí ....a ověření ložiska tak, aby se zjistily a vyhodnotily všechny využitelné nerosty ložiska a jejich užitkové složky." Z toho pramení obava, že si OKD současně s výzkumem výskytu plynu připravuje průzkum pro případnou budoucí těžbu uhlí.
2. Při zahájení hornické činnosti dojde k oživení dolu a modernizaci jeho zařízení. Tyto investice mohou být dle názoru sdružení později využity pro těžbu uhlí.
3. V časopise Horník ze dne 27. 3. 1997 je v článku "Důl Frenštát čeká na rozhodnutí" uvedeno: "...konzervace nás stojí ročně více než 50 milionů korun. Konzervační režim bude fungovat do roku 2003. Nejpozději v tomto roce musíme zahájit buď likvidaci nebo výstavbu dolu." Je rok 2004 a současná aktivita na Dole Frenštát se dle sdružení rozhodně více blíží výstavbě, než likvidaci.
4. Při stavebních řízeních OKD i nadále podává svá vyjádření standardně jako záporné a odmítá jakoukoliv výstavbu v zónách ochrany ložiska s odkazem na nevyjasněnou koncepci Dolu Frenštát.
5. V roce 2000 vydala společnost OKD Memorandum, které uvádí, že je těžba uhlí ve Frenštátě vyloučena do roku 2015. Podle sdružení však může být memorandum, na které se OKD odvolává, kdykoliv odvoláno. Navíc není ani nyní dodržováno. V textu memoranda se píše: "OKD, a.s. zdůrazňuje, že veškeré zásadní kroky, které budou podniknuty na Dole Frenštát, budou předem projednány se zástupci regionálních municipalit." Před podáním žádosti o povolení průzkumné činnosti však nebylo s místními samosprávami nic projednáno.

"Společnost OKD, a.s. by měla, pokud chce prozkoumat ložisko plynu, předložit takový návrh, který využije stávající vrty vedené přímo z povrchu, nikoliv formu důlní činnosti na Dole Frenštát, která by v důsledku znamenala jeho oživení. Tento návrh by měl být podložen nezávislými expertízami a měl by být přijatelný pro Ministerstvo životního prostředí ČR, dotčené obce, města a občany," vysvětluje Tom Káňa, tiskový mluvčí sdružení Naše Beskydy.

Společnost OKD na svých internetových stránkách - v sekci často kladené dotazy - obavy o znovuobnovení těžby vyvrací: "V roce 2000 podepsala společnost OKD memorandum, ve kterém se zavazuje, že za současných geopolitických a ekonomických podmínek v oblasti využívání ložisek černého uhlí neuvažuje s těžbou této suroviny na Dole Frenštát. Ložiska byla zakonzervována a uhlí bylo převedeno z bilančních do nebilančních zásob. S jeho využitím nepočítá ani energetická koncepce státu, ani OKD. Pokud by přece jen OKD stálo o obnovu těžby, musely by s tím souhlasit místní samosprávy a také Ministerstvo životního prostředí. ... Průzkum a případná těžba plynu by se prováděly pouze z povrchu za využití původních vrtů. To znamená, že by se v žádném případě nejednalo o otevření nových dobývacích prostor nebo znovuotevření původních dolů."

Z tiskové konference, která proběhla před protestním happeningem Sbohem doly na konci listopadu, však podle zprávy Novojičínského deníku vyplynulo především to, že hlavními důvody ke znepokojení občanů i obcí jsou zcela neprůhledné a utajené kroky, které OKD činí, a také patrná změna postoje obvodního báňského úřadu. "Zatímco kdysi to dělali běžně, teď CHKO nepozvali ani k jednomu jednání a tvrdí, že činnost pod zemí se CHKO netýká," řekl místostarosta Rožnova pod Radhoštěm František Šulgán Novojičínskému deníku.

Z historie dolu Frenštát

Výstavba dolu Frenštát začala v roce 1981. V roce 1991 však byly práce na ložisku pozastaveny a důl zakonzervován. Od začátku roku 1995 je zde z rozhodnutí představenstva OKD schváleného Obvodním báňským úřadem v Ostravě, realizován pouze zajišťovací provoz, který měl termín platnosti konec roku 2003.

V dubnu 1997 představila společnost OKD nový podnikatelský záměr těžby černého uhlí v Beskydech. Tento projekt se "omezil" na jedinou lokalitu z původních pěti - a to dobývací prostor Frenštát - Západ o rozloze 37 km2 ležící v okrese Nový Jičín v katastru obce Trojanovice a částečně i města Frenštát pod Radhoštěm Vlivy poddolování by však měl pocítit i Rožnov p.Radhoštěm a obec Veřovice. Celková plocha postižená předpokládanými poklesy půdy tak byla odhadnuta na 1830 ha. V tomto projektu počítaly OKD s dokončením přípravných prací na Dole Frenštát okolo roku 2000, k zahájení těžby by mělo dojít po r. 2005. Ročně by se zde mělo vytěžit okolo 2,2 mil. tun uhlí, životnost dolu plánují na 40 let s možností dalšího prodloužení. Využitelné zásoby ložiska byly vypočteny na 814 mil. tun, z toho vytěžitelných je asi 309 mil. tun.

Podle Memoranda OKD z roku 2000 je těžba uhlí ve Frenštátě vyloučena do roku 2015.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz