Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výtěžek Turné pro nízkoprahy pomůže vybavit Odpolední klub v Toužimi

12. 1. 2009 - TOUŽIM [Econnect]

Dětský Odpolední klub v Toužimi získal 20 000 Kč na svůj provoz a nákup nového vybavení. Jednalo se o část výtěžku z Turné pro nízkoprahy, v rámci něhož vystoupily na koncertu v Chebu 27. října 2008 například kapely Tři sestry či Wohnout. Klub, který provozuje občanské sdružení Český západ již několik let, navštěvuje ve dnech školní docházky kolem patnácti dětí.

„Odpolední klub sloužil několik let pouze starším dětem z Dobré Vody, které po skončení školy čekají v Toužimi na jediný odpolední autobusový spojů domů. V posledním roce si sem však děti mohou přivést i své kamarády ze školy,“ popisuje chod klubu Jana Hynková, koordinátorka volnočasových aktivit Českého západu. Klub funguje na principu nízkoprahového zařízení, kde si děti mohou napsat domácí úkoly, poslechnout si oblíbenou hudbu, pracovat na počítači, kreslit si nebo tvořit společně s asistenty. Ve dnech školní docházky tuto možnost využívá kolem patnácti dětí nejen z Dobré Vody, ale i z Toužimi a okolí.

Stávající prostory na náměstí Jiřího z Poděbrad získal Český západ do pronájmu na základě rozhodnutí Rady města Toužim v květnu 2007. Po rekonstrukci prostor, kterou prováděli sami členové romské komunity z Dobré Vody, začal klub se skromným vybavením sloužit dětem. „Na část vybavení a chod klubu přispěla například Nadace ČEZ, další vybavení teď můžeme pořídit z výtěžku koncertu v Chebu. Plánujeme koupit nejen botník a vybavení do malé kuchyňky, ale dětem chceme udělat radost stolním fotbálkem a vybavením na oblíbené tvořivé aktivity. Plánujeme také návštěvu bazénu,“ přibližuje využití získaných peněz Jana Hynková.

Turné pro nízkoprahy pořádala již druhým rokem Česká asociace streetwork, o.s. společně s hlavním partnerem Nadací Vodafone. Během dvou ročníků turné, jejichž cílem je podpořit činnost nízkoprahových klubů v jednotlivých krajích, se podařilo mezi kluby podobné tomu v Toužimi rozdělit 1 054 000 Kč.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi. Zde nabízí nebo zprostředkovává zaměstnání, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé, zajišťuje individuální doučování dětí nebo poskytuje sociální služby. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz