Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Konflikt v Gaze: je třeba zbraňové embargo

15. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/AI]

Amnesty International (AI) vyzvala k uvalení úplného zbraňového embarga vůči všem stranám konfliktu v Gaze, aby se zabránilo dalším nezákonným útokům. Organizace má informace nejméně o jedné velké zbraňové dodávce, která je v tuto chvíli na cestě do oblasti.

„Poslední věc, kterou Gaza potřebuje, jsou další zbraně a munice. Dosud byly použity jen k násilí, které porušuje mezinárodní právo a má ničivý dopad na civilní populaci Gazy,“ řekl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Amnesty International vyzývá k aktivitě Radu bezpečnosti OSN, která musí zajistit, že žádná z bojujících stran v Gaze nebude mít přístup k dalším dodávkám zbraní. Izraelská armáda používá k nezákonným útokům kromě zbraní vlastní výroby i munici a vojenský materiál dodaný zejména USA, ale také dalšími zeměmi. Rakety a zařízení na jejich výrobu, které používá Hamas k útokům proti civilistům na jihu Izraele, jsou do Gazy pašovány z Egypta.

Organizace má informace o tom, že německá nákladní loď Wehr Elbe vyplula 20. prosince 2008 od amerických břehů s rozsáhlým nákladem (989 kontejnerů) vysoce výbušného materiálu a munice. „Loď byla najata americkou námořní přepravou, která za ni nyní právně odpovídá, a míří do izraelského přístavu Ašdod. Na své trase měla proplout řeckými vodami, ačkoli nyní se podle posledních údajů o její poloze zdá, že trasa se mohla změnit.“

Výběrová řízení pro dvě další zásilky obsahující celkem asi 325 kontejnerů americké munice potvrdil Pentagon 31. prosince, čtyři dny poté, co Izrael zahájil současnou ofenzívu v Gaze. I tyto dvě dodávky by měly být dopraveny do Ašdodu. Dostupná dokumentace výběrových řízení dokazuje, že dodávky mají obsahovat i bílý fosfor, který může způsobit vážné popáleniny, a jeho použití v obydlených oblastech porušuje mezinárodní právo.

Jedna z těchto dodávek, která měla do přístavu Ašdod doputovat přes řecký přístav Astakos, byla zrušena a americké ministerstvo obrany uvádí, že nyní hledá jiné možnosti, jak munici dopravit do amerických skladů v Izraeli. Vojenská dohoda mezi Spojenými státy a Izraelem umožňuje USA skladovat v Izraeli zbraně, které mohou být „v případě nouze“ předány izraelské armádě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz