Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Konference v Madridu by měla nalézt řešení potravinové krize

27. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/Glopolis]

V Madridu se včera sjeli představitelé vlád, zástupci soukromých společností a občanské společnosti, aby zmapovali pokrok v boji s hladem od červnové schůzky v Římě a naplánovali další postup. OSN se zde pokusí získat ministry pro myšlenku, aby ani v době finanční krize nezapomínali na vzrůstající hlad ve světě. Vlády rozvinutých zemí budou patrně vyzvány, aby spojily své síly a navýšily prostředky na podporu zemědělství v chudých zemích.

Během roku 2008 se počet lidí ohrožených hladem zvýšil na téměř 1 miliardu, což znamená nárůst o 40 milionů. Na počátku potravinové krize stál prudký nárůst cen potravin. Přestože ceny zemědělských komodit v posledních měsících poklesly z jejich rekordní výše, rozhodně to není konečné vítězství. Jsou například stále vyšší, než byly před rokem a půl. Navíc lze očekávat, že současný pokles cen potravin bude pouze dočasný. Podle britského nezávislého think-tanku Chatham House ceny opět vzrostou, až se světová ekonomika vzpamatuje ze současné krize. Zvýšení cen postihne zejména země, které potraviny převážně dovážejí, ale také chudé lidi na celém světě. OSN také varuje, že s rostoucí finanční krizí se riziko prohlubování chudoby a hladu zvyšuje.

Příčinou vysokých cen potravin je mimo jiné nízká produktivita drobného zemědělství v rozvojových zemích. 420 milionů drobných zemědělců s pozemkem do 2 hektarů se dnes nachází ve velmi obtížné situaci. Investice do zemědělství posledních třicet let klesaly, podobně je tomu s rozvojovou pomocí do tohoto sektoru.

Zajistit dostatek potravin pro všechny země a jejich obyvatele bude podle Chapham House a mezinárodní neziskové organizace Oxfam International v budoucnu ještě obtížnější, než dnes. Světová populace roste, klimatické změny zhoršují podmínky pro zemědělskou produkci v mnohých zemích globálního Jihu, energie a voda budou stále vzácnější.
Glopolis proto vyzývá představitele vlád, soukromých společností a OSN, aby nepromarnili příležitost podniknout potřebné kroky proti hrozbám světové potravinové bezpečnosti.

„Těžkosti způsobené finanční krizí by neměly rozvinuté země odradit od včasné a účinné akce na podporu udržitelného zemědělství tam, kde je prostor pro jeho rozvoj,“ říká Aurele Destrée, pracovnice nevládní organizace Glopolis. To předpokládá také kroky ke zmírnění a ideálně zastavení klimatických změn. Nesmíme zapomínat, že pokud nemá v roce 2030 nikdo trpět chronickou podvýživou, bude potřeba zvýšit výnosy zemědělství v globálním měřítku o polovinu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz