Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Orlice Mattoni navždy zmizí z české krajiny

3. 2. 2009 -, Econnect

Obří orlice Mattoni u dálnice D1 poblíž Třemošnice hyzdí českou krajinu už více jak 10 let. Teď svítá naděje, že navždy zmizí. Na základě podnětu Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi vydal místně příslušný stavební úřad v Sázavě rozhodnutí nařizující její odstranění.

Před více než patnácti lety začal boom výstavby obřích billboardů. Postupně nejen řidičům na dálnicích a silnicích, ale i obyvatelům v širokém okolí začala tato reklamní zařízení ukrajovat čím dál více výhledů do krajiny, hyzdit čím dál více míst. Navíc, tato zařízení nevhodně odpoutávají pozornost řidičů a negativně tak ovlivňují bezpečnost silničního provozu.

Již před deseti lety, kdy byla na Podblanicku vedena správní řízení povolující mnoho rozměrných reklamních zařízení v okolí dálnice D1 či rychlostní silnice E55, s jejich umístěním zásadně nesouhlasil Český svaz ochránců přírody Vlašim. Jejich úplný zákaz se nám tehdy prosadit nepodařilo, ale dosáhli jsme alespoň toho, že byla povolována jen na dočasnou dobu, většinou na 10 let.

Protože stavbám končí platnost stavebního povolení, začal obesílat Český svaz ochránců přírody Vlašim místně příslušné stavební úřady a usilovat o odstranění billboardů. Obří orlice Mattoni u dálnice D1 je první, u které již stavební úřad rozhodl o jejím odstranění. I když je toto rozhodnutí zatím nepravomocné, doufejme, že se již blýská na lepší časy a ukradené části krajiny nám budou opět postupně navráceny.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
ČSOP

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz