Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Více než 23 tisíc lidí zemřelo při zemětřesení v Indonésii

27. 12. 2004
[BBC] -


Země na pobřeží Indického oceánu určují škody, které po sobě zanechaly obrovské vlny vyvolané mohutným podmořským zemětřesením v oblasti Indonésie. Počet obětí stále stoupá, nyní přesáhl dvacet tři tisíc, jsou mezi nimi i desítky zahraničních turistů.

Miliony lidí přišly o střechu nad hlavou. Celé vesnice a města byly vlnami smeteny bez varování, domy a budovy zaplavily vlny tsunami až deset metrů vysoké, rybářské flotily zmizely pod vodou. Vlny vyvolané seizmickou činností zasáhly nejméně deset zemí, nejvíce však Srí Lanku, Indii, Indonésii a Thajsko. Zemětřesení bylo patrné i v tisíce kilometrů vzdáleném Somálsku na africkém kontinentu. Den po katastrofě je mnoho lidí stále v šoku. Zemětřesení, jehož síla dosahovala devíti stupňů na Richterově škále, bylo nejsilnější za posledních 40 let.

Vlády postižených zemí a humanitární organizace začaly poskytovat pomoc milionům zraněných a těm, kteří přišli o střechu nad hlavou. Spojení s jednotlivými oblastmi je však stále vážně poškozeno, a tak přesně nelze určit rozsah škod a jaký druh pomoci je nejnutnější. Ve velké části Indického oceánu panují obavy, že počet mrtvých může ještě růst. Záchranářům se totiž zatím nepodařilo dostat do všech regionů.

Koordinátor humanitární pomoci Organizace spojených národů Jan England upozornil, že tisíce lidí by mohly pít znečištěnou vodu, a proto hrozí bezprostřední nebezpečí epidemií.

Srí Lanka zpustošena

Nejvíce lidí podle všeho zahynulo na Srí Lance, kde úřady zatím potvrdily 11 a půl tisíce mrtvých. Policie a armáda pomocí lodí, letadel a vrtulníků pátrá na pobřeží po přeživších a z vody vyprošťuje mrtvoly. Ze zhruba 800 tisíc lidí se stali bezdomovci a jsou na mizině. Prezidentka Srí Lanky Chandrika Kumaratungová vyzvala lékaře na celém světě, aby pomohli se záchrannými operacemi. Země podle hlavy státu nikdy ve svých dějinách nezažila přírodní katastrofu podobných rozměrů.

Indie a Indonésie

Počet mrtvých v Indii podle všeho přesáhne dosavadních šest tisíc. Jen tři tisíce lidí zemřely na indickém souostroví Andamany a Nikobary nedaleko epicentra zemětření. Situace je tam podle místních zdrojů mnohem horší, než se předpokládalo.

Indonéská provincie Aceh

Nejhůře je postižená indonéská provincie Aceh, místo vleklého boje indonéské armády se separatisty. Indonéský viceprezident Jusuf Kalla po provincie naléhavě požádal o okamžitou mezinárodní pomoc. Aceh byl posledních 18 měsíců fakticky odříznut od světa kvůli bojům mezi indonéskými bezpečnostními silami a separatistickými povstalci. Viceprezident uvedl, že počty obětí v provincii by mohl stoupnout až k dvaceti tisícům a jen polovina z nich bude zřejmě z hlavního správního města provincie Banda Aceh.

Ostrov Sumatra

Na indonéském ostrově Sumatra zahynulo nejméně čtyři a půl tisíce lidí, tisíce dalších se pohřešují. Do města Medan už podle zpravodajky BBC na Sumatře začíná přijíždět humanitární pomoc. Sílí však obavy, že oblasti nejblíže epicentra otřesů jsou stále nebezpečné a že k více než milionu lidí žijících v tamních městech a vesnicích bude zatím takřka nemožné se dostat.

Thajsko pod vodou

Vlny způsobené zemětřesením zasáhly také turistická letoviska v jihozápadním Thajsku a Malajsii. Thajsko hlásí více než osm set potvrzených obětí. Potopilo se několik lodí s turisty na palubě, kteří si zaplatili vyjížďku podél pobřeží.

Část Malediv zmizela

Vlny tsunami dokázaly doslova pohltit část souostroví Maledivy skládající se ze stovek malých ostrůvků, které většinou leží pouhý metr nad mořskou hladinou. Některé z nich jsou zcela pod vodou. Jen na Maledivách zahynulo nejméně 37 lidí.

Somálští rybáři se nevrátili

Stovky somálských rybářů byly zřejmě smeteny přílivovou vlnou vyvolanou podmořským zemětřesením v Indickém oceánu. Mluvčí nově zvoleného somálského prezidenta Jusúfa Ahmeda řekl, že rybáři se z výpravy na moře už nevrátili. Města na somálském pobřeží jsou podle mluvčího zaplavena.

Potřeba pomoci

Agentura Organizace spojených národů pro koordinaci humanitární pomoci označuje rozsah záchranných prací po nedělní přírodní katastrofě v jihovýchodní Asii za bezprecedentní. Záchranné týmy OSN míří na Srí Lanku a Maledivy, aby zjistili, co je potřeba zajistit. Do oblasti vyrazily i první lodě s humanitárním nákladem. V zemích postižených katastrofou sílí obavy o kontaminaci dodávek pitné vody.

Červený kříž odhadl, že je nutné vyčlenit více než šest milionů dolarů jako první pomoc pro postižené oblasti. Rusko vyslalo na Srí Lanku dvě velká letadla s humanitární pomocí. Evropská unie hodlá okamžitě uvolnit 4 miliony dolarů, pomoc nabízejí také Spojené státy.


Poznámka Econnectu:

Chcete-li pomoci postiženým zemětřesením, můžete přispět na některou se sbírek, které vyhlásily české humanitární organizace Adra, Česká katolická charita a Člověk v tísni. Podrobnější informace najdete v souvisejících odkazech tohoto článku (v rámečku vpravo).

Část finanční podpory pro postižené tsunami půjde i z Tříkrálové sbírky 2005 pořádané Českou katolickou charitou, stejně tak jako v loňském roce byla poskytnuta finanční pomoc z TKS 2004 na zemětřesení v Bamu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz