Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hlavními tématy letošního ročníku festivalu Jeden svět jsou voda, nafta, plyn, energetika, oteplovaní, ekonomika a finanční krize

13. 2. 2009 - PRAHA [Econnect/ Člověk v tísni]

Jedenáctý ročník festivalu Jeden svět se bude letos konat v Praze od 11. do 19. března, v průběhu března a dubna se dále uskuteční ve 29 městech po celé České republice. Výběr z filmů Jednoho světa bude prezentován i v Bruselu a ve Washingtonu DC jako součást kulturního programu v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Na festivalu bude uvedeno 123 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa, a to jak v soutěžních, tak v tematických kategoriích. Tyto filmy byly vybrány z více než 1500 přihlášených snímků.

V letošním roce se organizátoři rozhodli reflektovat zásadní globální výzvy současného světa. I když jsou k dispozici vynikající filmy o Barmě, Íránu, Kašmíru, Darfuru, Ekvádoru, Venezuele, Kongu či Severní Koreji, letošní ročník není o partikulárních tématech. Nosná témata letošního ročníku jsou voda, nafta, plyn, energetika, oteplovaní, ekonomika a finanční krize. Věci, které nás v České republice, ale i lidi na ostatních místech světa, zásadním způsobem ovlivňují.

Letošní novinkou festivalu je program Jeden svět pro seniory a seniorky, Jeden svět pro rodiče s dětmi či Jeden svět v městských částech. Minulý rok byla prolomëna hranice 100 000 diváků. Organizátoři věří, že letos se těmito speciálními akcemi podaří na festival nalákat i lidi, kteří o Jednom světe slyšeli, ale dosud se jim ho nepodařilo navštívit.

Jako každý rok budou na festivalu přivítány desítky zahraničních hostů, většinou režisérů, ale i hlavní postavy vybraných dokumentárních filmů. Letošním speciálním hostem bude významný americký dokumentarista Ross McElwee. V současné době svojí účast kromě porotců potvrdili např. dokumentaristé Bram van Paesschen, Julie Bridghamová, Anders Ostergaard, Luca Ragazzi, Gustav Hofer, Hanna Heilbornová, Petr Lom, Dušan Hanák, Daniel Leconte či Philippe Val – hlavní postava snímku Je těžké být milován tupci a redaktor francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo, jenž přetiskl dánské “rouhačské” karikatury proroka Mohameda.

Jeden svět je nejen filmovým festivalem, ale také diskusní platformou, která každoročně nabízí divákům možnost aktivně se zapojit do debaty nad aktuálními politickými a sociálními tématy. Nejinak tomu bude i v letošním roce – kromě krátkých debat po téměř všech projekcích budou fungovat tři debatní kina – Divadlo Archa, Městská knihovna a Francouzský institut. Zde budou každý den po projekci jednotlivých filmů organizovány panelové diskuse na aktuální témata.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz