Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stát by neměl finančně hasit velmi rizikové akce vrcholového sportu

16. 2. 2009 - PLZEŇ [Econnect/ Děti Země Plzeň]

Trestní oznámení podané NKÚ na základě finanční kontroly příprav mistrovství světa v klasickém lyžování u Liberci potvrdil kritické názory Dětí Země před devíti lety. Již tehdy totiž namítaly nedokonale připravené kandidatury na SKI 2003, 2005 a 2007. Loni v prosinci rovněž nesouhlasily s další nesystémovou dotací vlády ve výši 189 miliónů korun, aby se zabránilo očekávaným finančním potížím. Podle nich mohla být velká část z 1,6 miliard státních korun použita účelněji pro dlouhodobé zvýšení pohybové aktivity dětí a mládeže místo krátkodobé megalomanské sportovní zábavy pro pár vyvolených.

„Škoda, že jsme byli tehdy v naší kritice v podstatě osamocení a nedalo se této monstrózní akci zabránit úplně, neboť její ekologická a finanční rizika byla obecně známa,“ domnívá se předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Když v červnu 2002 kongres FIS rozhodl, že MS v lyžování v Jizerských horách nebude ani v roce 2007, komentovala to tehdy šéfka libereckých Dětí Země Simona Jašová v tiskové zprávě takto: „Podle našeho názoru se celkem bez problémů dají v Bedřichově organizovat závody na úrovni republikových přeborů či Světový pohár sdruženářů... nabízí se otázka, zda nebylo účelnější tyto prostředky vložit do zkvalitnění zázemí pro běžné návštěvníky Jizerských hor.“

V dubnu 2003 pak liberečtí zastupitelé schválili kandidaturu města na pořádání soutěže v roce 2009. Děti Země proto ve své v tiskové zprávě opět známá rizika připomněly: „Nejenže pořádání podniku tohoto typu není pro přírodu právě nejšetrnější, ale také není právě nejlevnější... je otázkou, zda by nebylo lepší tyto peníze z městských rozpočtů investovat do nějakých méně virtuálních a k přírodě šetrnějších projektů.“

„Bohužel se stále potvrzuje, že veřejná kritika pochybných plánů a staveb ve prospěch několika osob či firem jsou pro zdravý demokratický režim nezbytné, i když lobbyismus a klientelismus může vyhrávat častěji,“ myslí si Patrik a upozorňuje na nedávný úspěch Dětí Země, kdy soud zrušil územní rozhodnutí pro odsouvané nádraží v Brně, jehož stavební náklady jsou odhadnuty na 25 miliard státních korun.

Kateřina Neumannová jako ředitelka SKI 2009 byla za zodpovědnost při nelegálních dovozech sněhu z CHKO Jizerské hory pro Světový pohár v klasickém lyžování, který proběhl v únoru 2008 ve Vesci, nominována do ankety o antiekologický čin Ropák 2008. V posledním ročníku se umístila za Jiřím Hodačem na 2. místě za pořádání Pražské lyže 2007 před Hradem a dovoz sněhu sem z jižních Čech.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 2. 2009

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz