Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

České nevládní organizace pomáhají jihovýchodní Asii

29. 12. 2004 -, BBC

Pomoc lidem v jihovýchodní Asii chystají i české humanitární organizace. Některá sdružení jako třeba Člověk v tísni nebo Adra už uvolnily peníze v řádu statisíců korun. Několik organizací už také vyhlásilo veřejné sbírky.

Peníze ze svého pohotovostního fondu uvolnilo i sdružení ADRA. Zatím jde o 100 000 korun a organizace se snaží navázat kontakt s některou ze svých mezinárodních poboček v oblasti.

Společnost Člověk v tísni vyčlenila z fondu rychlé humanitární reakce základní částku 15 000 eur (zhruba 460 000 korun). Zároveň vyhlásí sbírku SOS Srí Lanka pro jeden z nejpostiženějších ostrovů.

Dlouhodobější pomoc

Pomocnou ruku nabízí i organizace Hand for help, která nabídla pomoc ve dvou vlnách - vyhledávací a vyprošťovací tým a pak také výjezd dětské mobilní ordinace v lednu.

Jak pro BBC uvedl koordinátor akce Jaromír Dolanský, výjezd dětské mobilní ordinace je pravděpodobný: "Budete to zhruba dvaceti až pětadvacetičlenný tým lékařů, zdravotních sester a nižšího zdravotního personálu."

"Není to prvosledová jednotka, je to jednotka, která by měla na místě vydržet zhruba tři měsíce. Většinou během prvních pár dnů nebo desítek dnů najede masivní pomoc, ale infrastruktura je zničená na mnoho měsíců, mnoho let."

Spolupráce se zahraničními organizacemi

Takzvaný tým prvního nasazení složený z odborníků na pomoc v krizových situacích chce v nejbližších dnech vypravit do jihovýchodní Asie mezinárodní federace národních charit - Caritas Internationalis. Uvedl to Jan Oulík ze sdružení Česká katolická charita.

Členové týmu na místě zhodnotí rozsah postižení a navrhnou nejvhodnější způsoby pomoci a poskytnou nezbytnou podporu místní charitě.

Na podporu některého konkrétního projektu navrženého Caritas Intenationalis použije Česká katolická charita peníze ze sbírky, kterou otevřela. Vyhlášení veřejné sbírky zvažují také Diakonie Českobratrské církve evangelické a Český červený kříž.

"Materiální pomoc nejsme schopni poskytnout, hlavně kvůli dopravě. Máme takový okruh, který sahá zhruba k Turecku, kde jsme se zúčastnili, když tam bylo zemětřesení, to pro nás bylo ještě ve schůdné vzdálenosti," řekla Helena Jedličková z Českého červeného kříže.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Mailing list rozvojové a humanitární pomoci [RozvojP]

Od září 2001 Econnect spravuje mailing list [RozvojP] určený k výměně informací mezi lidmi, kteří se zajímají o témata rozvojové a humanitární pomoci.

Podrobnější informace o mailing listu
Přihlásit k účasti v [RozvojP] se lze na adrese rozvojova.pomoc@ecn.cz.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz