Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cena Homo Homini bude udělena čínskému disidentovi a signatáři Charty 2008

10. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Jeden svět]

Cena Homo Homini, jíž společnost Člověk v tísni každoročně v rámci slavnostního zahájení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět uděluje osobám, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, letos putuje vězněnému čínskému disidentovi Liou Siao-po a symbolicky i všem signatářům Charty 2008.

Důvodem pro udělení ocenění Homo Homini panu Liou Siao-po je jeho komplexní přístup k prosazování lidských práv a statečnost, s níž více než třicet let bojuje za svobodu projevu. Liou Siao-po patří k předním čínským intelektuálům a osobnostem čínských prodemokratických hnutí, které proti neustávající perzekuci ze strany orgánů státní moci staví dialog a nenásilné řešení konfliktů.

Vzdor tomu, že byl Liou Siao-po za svoji činnost dvakrát vězněn a je neustále pod dohledem policie, neváhal se nikdy zastat nespravedlivě stíhaných a mučených kolegů, svobodně psát, mluvit, vystupovat, a denně se tak vystavovat nebezpečí dalších perzekucí a věznění. Ve svých aktivitách navíc vždy prosazoval myšlenku univerzálnosti lidských práv a nenásilný způsob řešení konfliktů, na které ovšem státní moc odpovídá demagogickou interpretací čínských kulturních tradic a nejhrubším násilím, jako při krveprolití na náměstí Ťien-an-men v roce 1989. Zvláštní ocenění si zaslouží i díky snaze o zajištění rovnosti obyvatel měst a venkova či ochrany životního prostředí.

V prosinci minulého roku byl Liou Siao-po zadržen a převezen na neznámé místo, kde je bez řádného soudu či obvinění držen dodnes. Stalo se tak dva dny před 60. výročím přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. V den výročí vydala skupina čínských disidentů dokument Charta 2008, jehož je Siao-po spoluautorem a signatářem. Charta 2008 je inspirována českou Chartou 77, jejíž étos a hodnoty aplikuje na čínské prostředí. Stejně jako Charta 77 žádá po vládě dodržování jejích vlastních zákonů a požaduje reformu politických institucí a ústavních svobod, které jsou nutným základem pro vytvoření svobodné a otevřené společnosti. Význam ocenění a inspirace Chartou 77 podtrhuje i symbolická časová shoda českého předsednictví zemím Evropské unie.

Ústavní a institucionální změny navržené Chartou 2008 mají sloužit celé pětině lidské civilizace. Hysterická reakce režimu na vydání dokumentu svědčí o strachu a strnulosti stávajícího čínského vedení. Chartu 2008 podepsalo jen několik měsíců od jejího vzniku více než pět tisíc lidí, kteří jsou dnes, stejně jako čeští chartisté před třiceti lety, vystaveni sledování a perzekuci ze strany státních orgánů. Cena Homo Homini proto symbolicky putuje i všem signatářům Charty 2008, kteří svým podpisem pod ní stvrzují statečný a odpovědný občanský postoj.

V minulých letech byla ocenění udělena i dalším zastáncům lidských práv v Asii. Loni putovalo ke třem barmským aktivistkám Su Nway, Phyu Phyu Thin a Nilar Thein, které se aktivně účastnily demonstrací tzv. šafránové revoluce. V roce 2002 se laureáty ocenění stala trojice významných obhájců demokratických a náboženských svobod ve Vietnamu Thich Huyen Quang, Thich Quang Do a Nguyen Van Ly. V roce 1997 byla cena Homo Homini předána významnému hongkongskému politikovi Szetó Wah, který dlouhá léta vystupoval proti diktatuře v Číně a usiloval o demokratizaci a dodržování lidských práv v Hongkongu i po jeho převzetí komunistickou Čínou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz