Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Během války v bývalé Jugoslávii mizeli i Srbové

3. 1. 2005
Dana Votýpková [BBC] -


Už se zjistilo mnohé o tzv. etnických čistkách, páchaných Srby v Bosně během války v letech 1992 až 1995, ale zatím žádné vyšetřování se podrobně nezabývalo zmizením stovek Srbů z bosenské metropole Sarajeva během stejného období. Až nyní - tedy deset let po skončení války - se začínají množit žádosti o prošetření událostí v Sarajevu.

V baru na jihovýchodě Sarajeva viděl Dragan Tadarovič svého bratra Milana naposledy. "Na konci dubna 1992 jsme spolu mluvili o tom, jestli tady bude válka, nebo ne. Snažil jsem se ho tehdy přesvědčit, abychom z Bosny odjeli," vzpomíná Dragan Tadarovič na svého bratra Milana, profesionálního hráče házené. Milan neměl rád politiku a nesnášel válku, ale život mu to nezachránilo.

Žádné stopy

"Přijeli si pro něj k němu domů," vzpomíná dál Dragan, "došli si pro něj do prvního patra a odvezli ho s sebou. Sousedi to viděli." "Od té chvíle jako by se po něm zem slehla, nezbyly po něm žádné stopy. Do dnešního dne nevíme, co s ním je," říká Dragan.

S velkou pravděpodobností je jeho bratr mrtev. Patrně ho zabili, protože byl Srb a vyskytl se ve špatný čas na špatném místě. Zatímco mnozí Srbové žili v Sarajevu během války bez problémů a někteří z nich dokonce bojovali proti svým soukmenovcům, obléhajícím město, jiní Srbové trpěli.

Budova, kde má už zanedlouho sídlit nový bosenský státní soud, se ještě rekonstruuje. Letos zde začnou procesy s lidmi obviněnými z válečných zločinů napáchaných během bosenské války.

Žádají vyšetřování

V době války tu ale byla kasárna jugoslávské armády, která především muslimské vládní síly používaly jako vězení. Jejich vraty prošlo mnoho Srbů a za jejich zdmi pak prý byli někteří mučeni. Příbuzní zmizelých Srbů jako je Milan Tadarovič a ti, kteří tvrdí, že byli mučeni, žádají vyšetřování.

Ministr vnitra bosenskosrbské republiky Darko Matijasevič vyšetřování podporuje. "Zločin je zločin a ten, kdo ho spáchá, je zločinec, válečný zločinec. Takže je nutné vyšetřit nejen zločiny spáchané proti Bosňanům, ale také proti Srbům a Chorvatům."

"Je to velmi důležité pro úplné usmíření v Bosně a Hercegovině, takže já vyšetřování podporuji," říká bosenskosrbský ministr vnitra. Chystá se proto nabídnout účast na vyšetřování kolegům ve svém kabinetu, ústřední bosenské vládě i zástupcům mezinárodních organizací.

Po bosenské válce se pohřešuje asi 20 tisíc lidí ze všech etnických skupin země. Většinu z nich tvoří muslimové. Jenže na pohřešované Srby jako by nové sarajevské úřady, většinou obsazené muslimy, a mezinárodní organizace zapomněly. "Pozornost většiny světa se zaměřuje výlučně na utrpení nesrbského obyvatelstva žijícího na Srby ovládaném území Bosny během války a v prvních letech po skončení války."

"Pokud k něčemu podobnému docházelo, i když v menším měřítku, i v multietnickém Sarajevu, pak je třeba to pořádně vyšetřit," upozorňuje sarajevský politolog Senad Slatina.

Multietnická komise

Každý ví, že během tří a půl let obléhání Sarajeva někteří Srbové zmizeli, ale nikdo neví, kolik jich bylo. Možná to byly více než dva tisíce lidí, říkají některé organizace, ale šéf státní komise pro hledání pohřešovaných osob v Bosně, muslim Amor Mašovič, tvrdí, že čísla jsou daleko nižší. Podle něj někdo čísla zmizelých Srbů zfalšoval, údaje Mezinárodního červeného kříže každopádně říkají, že během války zmizelo 266 Srbů. Podle Amora Mašoviče by se měla případná vyšetřovací komise zaměřit na pohřešované ze všech tří etnických skupin, tedy srbské, muslimské a chorvatské.

Podle Gordona Bacona z mezinárodního institutu pro pohřešované osoby v Bosně se uvažuje o tom, že by komise vznikla při už existujícím výboru pro vyšetřování masakru ve Srebrenici, v němž zasedají zástupci všech tří etnik. "Sarajevo je místem, kde se pohřešují Srbové, ale také Chorvaté a samozřejmě muslimové. A je potřeba tyto případy vyšetřit nehledě na to, kde se osoba ztratila, kde může být nyní její tělo a také nehledě na to, jaké je pohřešovaná osoba národnosti nebo vyznání," říká Gordon Bacon.

Pokud má v Bosně, kde žijí vedle sebe Srbové, Chorvaté a muslimové, dojít k dlouhodobému usmíření, pak je nutné případy zmizelých lidí vyšetřit. Ať už to přinese jakkoli bolestná zjištění.

Dana Votýpková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Zprávy ze světa
  • Kdo píše zprávy publikované v této sekci?
  • Proč jsou tyto zprávy na stránkách Econnectu?
  • Proč byste je měli číst?

To se dozvíte na stránce o zpravodajství ze světa


News from abroad

  • Who writes news in this section?
  • Why these are published on Econnect pages?
  • Why should you want to read these articles?

Answers on the News from abroad page.

Informační partneři Zpravodajství ECN

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz