Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Desítky starostů žádají: Poslanci, nepomáhejte těžařům dál obcházet zákon!

12. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Starostové a místostarostové z více než šedesáti měst a obcí se dosud přihlásili k Prohlášení starostů na podporu vládní novely horního zákona. Představitelům samospráv vadí, že těžebním firmám současná právní úprava umožňuje obcházet povinnost poskytnout podklady potřebné k tzv. odpisu zásob.

Kritizují i absolutní předkupní právo ke státním pozemkům v dobývacích prostorech, které nyní těžaři mají. Ti jej zneužívají k nátlaku na samosprávy obcí a omezování jejich rozvoje. Starostové proto naléhavě žádají poslance, aby podpořili vládní novelu horního zákona, která uvedené problémy řeší, a kterou začne příští týden projednávat Poslanecká sněmovna.

Na dnešním setkání s novináři zároveň autoři prohlášení ostře odmítli plány poslance Oldřicha Vojíře (ODS) spojit projednávání novely s prolomením územních limitů těžby hnědého uhlí, které chrání před likvidací přes 20 obcí a měst v předpolí hnědouhelných dolů v Severních Čechách.

Ačkoliv povinnost poskytnout orgánům státní správy podklady potřebné k odpisu zásob mají důlní společnosti již od roku 1994, zákon nestanoví přiměřenou lhůtu pro splnění této povinnosti, ani pokutu za její porušení. Důlní společnost tak může nekonečnými obstrukcemi proces odpisu blokovat. Patrně nejkřiklavějším příkladem z praxe je chování Mostecké uhelné, a.s. (nyní Litvínovské uhelné, a.s), která „pracuje“ na přípravě podkladů pro odpis zásob ložiska pod městem Horní Jiřetín již čtrnáctým rokem. Na opakované výzvy orgánů státní správy vždy odpoví, že potřebné podklady shromažďuje.

„Jedná se o precedent, který v lidech nevyhnutelně podrývá důvěru ve vymahatelnost práva. Zkuste si představit, že byste sice teoreticky museli platit daně, ale bylo by čistě na vás, kdy je zaplatíte, a stát by vám nemohl uložit sankčních úroky ani penále. Současná právní úprava odpisu zásob je přesně taková. Chápeme, že se majiteli Litvínovské uhelné panu Tykačovi podnikání v takových podmínkách líbí. Ale pokud mu to poslanci nezatrhnou, mohou rovnou zrušit lhůty a pokuty i ve všech dalších zákonech,“ uvedl místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Starostové upozorňují, že tam, kde důlní společnost využije překupního práva a skoupí strategicky rozmístěné státní pozemky, ztrácí územní plánování smysl. Poukazují na zkušenost s budováním plynovodů či kanalizací kličkujících mezi pozemky blokovanými důlními společnostmi, či se šikanováním občanů, kterým je bráněno v přístupu k jejich zahradám či domům. To vše v dobývacích prostorech vyhlášených před dvaceti či třiceti lety, ve kterých se minimálně v nejbližší době těžit nepochybně nebude. Podle stávající úpravy přitom mají těžební společnosti předkupní právo i na pozemky v dobývacích prostorech určených k hlubinné těžbě. Většinu lesů, polí a nemovitostí na povrchu zde přitom k hornické činnosti nijak nepotřebují.

„Již nyní aktivně jednáme s poslanci, kteří budou o osudu novely rozhodovat. Navzdory tomu, že naše prohlášení podporuje vládní novelu, připojili se k němu starostové ze všech politických stran, včetně ČSSD a KSČM. Doufáme proto, že sociální demokracie i komunisté návrh podpoří. Nedovedeme si představit, že by chtěli umožnit uhlobaronům, aby mohli zákon dál obcházet,“ konstatoval starosta Trojanovic Mgr. Jiří Novotný.

K prohlášení se připojili i náměstkové měst Plzeň a Brno, kteří tak symbolicky podpořili své kolegy ze Severních Čech a Beskydska. Starostové předpokládají, že k jejich výzvě se v nejbližších dnech připojí další kolegové a celkový počet signatářů dosáhne stovky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz