Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pětiminutový úkol pro lidské zdraví – leták poradí, jak vytlačit škodlivé chemické látky z trhu

13. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Nedávno schválená chemická politika Evropské unie, tzv. REACH dává spotřebitelům právo vědět, zda výrobky obsahují určité toxické látky. Informuje o tom i leták, který dnes společně vydávají Arnika, Greenpeace a Sdružení obrany spotřebitelů spolu s Health and Environment Alliance a dalšími nevládními organizacemi napříč Evropskou unií.

„Leták by měl motivovat občany k tomu, aby se v případě pochybností obraceli na výrobce s dotazy na složení výrobků. Vyplnění vzorového dopisu, jenž je součástí brožury, nezabere přitom více než 5 minut,“ vysvětluje Ing. Miroslava Jopková z Arniky. „Spolu s ostatními organizacemi chceme touto brožurou oslavit 10. výročí Evropského dne spotřebitelů,“ doplnila.

Leták s názvem “Jsou ve výrobcích, které kupujete, škodlivé chemické látky? Máte právo to vědět!“ podává informace, jak mohou spotřebitelé své nové „právo vědět“ využít. Jeho součásti je i vzorový dopis určený výrobcům nebo prodejcům, pomocí kterého mohou spotřebitelé jednoduše požádat o informace, zda konkrétní výrobek obsahuje škodlivé chemické látky. V letáku jsou uvedeny i příklady látek, které se i přesto, že pro své působení na zdraví vzbuzují vážné obavy, běžně nalézají v různých spotřebitelských výrobcích.

Tuto skutečnost potvrzují mimo jiné i analýzy školních pomůcek, které zadalo sdružení Arnika. „Ve všech výrobcích, které jsme nechali zhruba před rokem otestovat, byla zjištěna přítomnost některého z rizikových ftalátů. Nejčastěji se přitom jednalo o DEHP, látku, která působí toxicky především na reprodukční systém,“ říká Miroslava Jopková, jež v Arnice vede kampaň Nehrajme si s PVC.

Důvodem vydání letáku a snahy o větší informovanost občanů je fakt, že mnoho látek, které se běžně používají ve spotřebitelských produktech, se může negativně podepsat na lidském zdraví. „Smyslem nařízení REACH je i nahrazení nejrizikovějších chemikálií bezpečnějšími alternativami. Kvůli tlaku chemického průmyslu a nedůslednosti politiků je tento proces, označovaný jako autorizace, brzděn a omezován pouze na zlomek z celkového množství používaných nebezpečných látek. Evropské země zatím navrhly pouhých 16 látek (pod REACH jich spadá více než 30 000), které musí podstoupit proces autorizace. Nepochopitelné je, že ač jsme jediná země EU se ‘zeleným‘ ministrem životního prostředí, nenavrhli jsme ani jednu látku,“ říká Jan Freidinger z české sekce Greenpeace. “Neustále přibývá důkazů, že některé látky, běžně přítomné v produktech na trhu, mohou přispívat k nemocem jako jsou například alergie, některé druhy rakoviny, problémy s reprodukcí,” říká Dr. Lisette Van Vliet z Health and Environment Alliance (HEAL, Aliance pro zdraví a životní prostředí).

Jan Mišurec, tiskový mluvčí občanského sdružení SOS – Sdružení obrany spotřebitelů, vysvětluje, jak „právo vědět“ vlastně funguje: „Pokud spotřebitel využije své právo vědět, které mu REACH dává, musí ho společnosti informovat, které látky se škodlivým účinkem jsou ve výrobku přítomné. Tím, že budou spotřebitelé toto právo používat, dávají výrobcům a prodejcům jasný signál k tomu, aby své produkty vyráběly za pomoci bezpečnějších alternativ“.

Leták je jednou z iniciativ organizace Health and Environment Alliance (HEAL), konaných v rámci projektu „Chemicals Health Monitor“, kterou podpořilo 15 různých evropských, ekologických, spotřebitelských a ženských organizací a skupin, které se zabývají vlivem životního prostředí na zdraví. Na společném vydání tohoto letáku se v České republice podílejí tři české organizace – Arnika, Sdružení obrany spotřebitelů, Greenpeace - a Health and Environment Alliance (HEAL). Leták a také vzorový dopis je k dispozici ke stažení také na webových stránkách uvedených organizací. Jeho tištěná verze bude vydána do konce března tohoto roku. Sdružení Arnika leták vydává jako součást projektu Chemická bezpečnost občanů Evropy, jenž finančně podpořila Evropská komise prostřednictvím Zastoupení Evropské komise v ČR.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz