Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pomoc jako loterie: Oxfam tvrdí, že odpis dluhů zpustošeným zemím nestačí

5. 1. 2005
Ivan Kytka, BBC / Jaromír Marek, Radio Praha [BBC / Radio Praha] -


Velká Británie nabízí Indonésii pomoc více než stovky vojáků, nepálských gurkhů, kteří tradičně slouží v britské armádě. Ministr financí Gordon Brown současně navrhl, aby postiženým zemím byl odpuštěny splátky jejich zahraničních dluhů. "Zpočátku by šlo každý rok o tři miliardy dolarů. Chci se postarat o to, aby ty peníze šly do oblastí, kde je lidé nejvíce potřebují, příkladně na pomoc při obnově zdravotnictví a školství samozřejmě také na jídlo a ubytování," říká Gordon Brown.

Britská vláda byla kritizována za pomalou reakci na neštěstí, které zasáhlo jižní a jihovýchodní Asii. Například konzervativní opozice upozorňuje na to, že koordinované úsilí vládní mašinérie se rozběhlo teprve tento týden. Částečně to bylo proto, že ministři byli na dovolené a kabinet zasedal až úterý, částečně proto, že skutečný rozsah škod vyšel najevo po několika dnech.

Do Indonésie peníze i z loterie?

Iniciativu v minulých dnech převzaly charitativní organizace a veřejnost. Nejenže vybrali téměř sto milionů liber, ale když vyšlo například najevo, že ve fondu britské státní loterie zůstaly čtyři milióny na nevyplacených výhrách, objevily se výzvy, aby byly převedeny na pomoc postiženým v místech katastrofy.

A také k tomu, aby byly omezeny výhry v prvním pořadí a vyšší výnos věnován na pomoc Indonésii a dalším zemím. "Není důvod proč ne, pokud by takový postup schválila britská vláda," není proti návrhu Gerlad Oppenheim z vedení loterie. Rozdělování peněz z fondu loterie podléhá v Británii vládní regulaci.

Dary na kreditní karty bez poplatku

Velká část veřejných finančních darů v celkové částce téměř sta miliónu liber putovala prostřednictvím kreditních karet. Banky, které je provozují, se dostaly pod tlak, aby si neúčtovaly obvyklé jedno až tři procenta z každé transakce. "Tento týden se podíváme na to, jak vrátit poplatky za individuální dary charitám."

"Musíme zjistit, kterých organizací se to týká a u kterých bank mají účty," říká Gemma Smithová, mluvčí asociace organizací účtujících platby na kreditních kartách.

Chudoba a zranitelnost

Přímo v postižených pobřežních oblastech Indického oceánu působí řada britských charitativních organizací, například Save the Children či Oxfam. Právě představitelé Oxfamu kritizovali Brownův návrh na odpuštění splátek zahraničních dluhů těch nejhůře postižených zemí jako nedostatečný.

Analytik Oxfamu Ed Cairn zdůrazňuje, že celá oblast potřebuje nejen prominutí dluhů, ale komplexní balík pomoci. "Nestačí pouze obnovit úroveň chudoby, kterou trpěl velký počet lidí v oblasti před úderem tsunami," říká Ed Cairn a uvádí jeden z příkladů: "V Acehu, nejhůře postižené provincii nejhůře postižené země - Indonésie, je pouze nemocnice."

Podle něj by bylo velkým selháním mezinárodního společenství, kdyby v místech, jako je Aceh, čelili lidé za pět let stejné chudobě jako před loňskými Vánocemi. Celý region potřebuje podle Oxfamu strategii na snížení chudoby a také zranitelnosti proti budoucím katastrofám.

Radio Praha: Češi už na pomoc jihovýchodní Asii vybrali přes 90 milionů korun

Na kontech veřejných sbírek na pomoc katastrofou postižené jihovýchodní Asii už se shromáždilo přes 90 milionů korun. Humanitární organizace, které sbírky vyhlásily, část prostředků ještě využijí na materiální pomoc. Připravují už i projekty na obnovu zasažených oblastí. Český stát uvolnil na pomoc Asii 15 milionů korun, dalších 200 milionů chce poslat na dlouhodobé rozvojové programy. Nejvíce zatím ve sbírce shromáždila nadace ADRA, především díky velkému zájmu veřejnosti o možnost zasílat drobné částky prostřednictvím mobilních telefonů. K dnešní desáté hodině evidovala ADRA přes 880.000 došlých dárcovských zpráv. "I s vrácenou daní z přidané hodnoty to znamená částku 28,8 milionu korun," řekl ČTK ředitel nadace Vítězslav Vurst.

Na kontech sbírky společnosti Člověk v tísni se doposud sešlo 32,5 milionu korun, Česká katolická charita má na účtu už téměř 12 milionů. Český výbor pro Dětský fond OSN (UNICEF), který pomáhá především malým obětem katastrofy, zatím shromáždil 4,7 milionu korun. Do fondu humanity Českého červeného kříže lidé přispěli téměř třemi miliony korun. Senátní sbírku vyhlásil i předseda horní komory Přemysl Sobotka, sbírku nově organizuje například i společnost Maltézská pomoc. Podporu a spolupráci postižené oblasti nabízí vedle jednotlivců také řada obcí a firem.

V Asii zahynulo v důsledku ničivých vln způsobených zemětřesením už více než 150.000 lidí. Z ČR je zatím potvrzena jedna oběť. Počet pohřešovaných českých občanů v jihovýchodní Asii během dne klesl na 17. Z nich u sedmi lidí panují vážné obavy, že zemětřesení nepřežili.

Česká republika, stejně jako ostatní země EU, uctila v poledne památku obětí živelné pohromy v Asii třemi minutami ticha. Své vysílání přerušila v pravé poledne Česká televize na obou programech na tři minuty. "Vysílali jsme spot, který připomene katastrofu v jihovýchodní Asii a uvedeme i čísla sbírek, na které mohou diváci posílat příspěvky," řekl mluvčí televize Martin Krafl. Rovněž Český rozhlas přerušil v poledne na všech svých celoplošných i regionálních stanicích vysílání, a to na 20 vteřin. Před polednem také odvysílal čtyřminutový dokument věnovaný obětem zemětřesení, které vyvolalo obří mořské vlny a následné záplavy. Tři minuty ticha drželi i čeští vojáci. Ke smutku se zvoněním zvonů připojila také katolická církev.

Ivan Kytka, BBC / Jaromír Marek, Radio Praha

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Dárcovství a filantropie
Jak darovat prostředky?
Jak získat prostředky?
Příklady
Literatura
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz