Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace OSF Praha vyhlašuje soutěž o nejlepší články s genderovou problematikou

6. 1. 2005
-red- [feminismus.cz / OSF Praha / Econnect] -


Soutěž o nejlepší články nazvanou "Rovné příležitosti mužů a žen v české společnosti" vyhlašuje Nadace OSF Praha. Cílem vyhlášené soutěže je vybrat nejlepší články, které představí veřejnosti rovné příležitosti jako celospolečenský problém, jehož řešení je významným posunem k plnohodnotné demokracii. Články by měly reflektovat současné nerovné postavení žen a mužů ve společnosti, upozorňovat na problematické oblasti a představovat postupy, které by vedly k posílení genderové rovnosti, uvádějí organizátoři soutěže, která má uzávěrku v polovině března.

Již od roku 1998 Nadace OSF Praha vyvíjí úsilí o prosazení rovného postavení mužů a žen v české společnosti. "Rovné příležitosti vnímáme jako základní předpoklad demokraticky fungujícího státu a moderní společnosti a zároveň jako požadavek, který by měl být prosazován naší politickou reprezentací. Ačkoli došlo v posledních letech v této oblasti k několika pozitivním legislativním změnám, v české společnosti stále přetrvávají nerovné podmínky a nerovné postavení mezi muži a ženami, které se projevují jak na trhu práce (nerovné odměňování, minimální zastoupení žen ve vedoucích pozicích, nevýhodné postavení rodičů na rodičovské dovolené), tak v oblasti veřejného života (nízká politická participace žen). Stereotypy, které jsou vlastní české veřejnosti, brání společenské přeměně reflektující rovnost mezi muži a ženami a ukotvují diskriminační vzorce chování," uvádí vyhlašovatelé soutěže.

Soutěžní články by měly zpracovávat následující témata a jejich aspekty: postavení žen ve společnosti, bourání genderových stereotypů; rovné postavení mužů a žen na trhu práce; sladění pracovního a rodinného života; politická participace žen; a gender, feminismy a česká společnost.

Jaká jsou pravidla? Do soutěže se mohou přihlásit aktivisté a aktivistky působící v ženských nevládních organizacích, novináři a novinářky i ostatní osoby zajímající se o vyhlášená témata, přičemž každý se do soutěže může přihlásit s maximálně pěti články. Zaslané texty v rozsahu minimálně jedné až dvou normostran musí být zpracovány formou novinových článků, přičemž přijímány budou pouze články zpracovávající některé z výše uvedených témat. Podmínkou pro získání odměny je zajištění publikování článku autorem či autorkou v některém z celoplošně vydávaných deníků týdeníků v průběhu roku 2005 – proto je třeba také uvést konkrétní periodika, kterým soutěžící zamýšlí svůj článek nabídnout.

Termín pro odevzdání článků je 15. březen tohoto roku. Do soutěže přihlášené články opatřené jménem, institucí a kontaktní informací autora či autorky budou posuzovány odbornou komisí Nadace OSF Praha, vítězné články vybrané odbornou komisí budou po zveřejnění v některém z výše uvedených celorepublikových deníků odměněny částkou 7 000 korun. Příspěvky jsou přijímány v elektronické podobě na osf@osf.cz, zároveň je nutné zaslat šest vyhotovení poštou na adresu Nadace Open Society Fund Praha (Seifertova 47, 130 00 Praha 3). Na obálku a do předmětu e-mailové zprávy je pak třeba uvést heslo "rovné příležitosti v české společnosti".
-red-


-
Stránky ženských organizací a hnutí hostující na serveru Econnectu
Agentura GAIA
Aperio
Azylový dům Nadace Rosa
Centrum pro Gender Studies
Feministická skupina 8.března
Jantar
Jihočeské matky
La Strada
Pražské matky
ProFem

Další stránky na Econnectu

Související odkazy
  • OSF Praha
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz