Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Divadélko hluchoslepých Lormos podpoří svým vystoupením 7. ročník sbírky Červenobílé dny

30. 3. 2009 - PRAHA [o.s. LORM - Společnost pro hluchoslepé]

Zatímco hluchoslepí členové divadelního spolku Lormos na svých zkouškách již měsíc pilně oprašují své originální nastudování zpěvohry „O kůzlátkách“, v pražské centrále sdružení LORM finišují přípravy 7. ročníku celonárodní veřejné sbírky Červenobílé dny. Od začátku dubna do konce května se může veřejnost těšit na maratón akcí, jejichž smyslem je upozornit na skutečnost, že mezi námi žijí osoby s hluchoslepotou a co všechno hluchoslepí s naší pomocí dokáží.

Kampaň spojenou se sbírkou Červenobílé dny zahájí právě divadelní soubor Lormos se svým vystoupením o nezbedných kůzlátkách a vlku vegetariánovi 2. dubna v Knihovně města Ostravy a dalšími představeními pro spolupracující školy v Olomouci, Brně a Žďáru na Sázavou. Do letošní sbírky se zapojil i herec Marek Vašut, který sdružení LORM věnoval několik vlastních děl – fotoobrazů ze svých cest po Panamě. Od 17. do 22. dubna se budou tři zarámované obrazy Marka Vašuta dražit při dobročinné Červenobílé aukci na portálu www.aukro.cz. Tradiční pouliční sbírková akce proběhne od 20. do 22. dubna 2009. V těchto dnech zaplaví mnohá česká a moravská města dobrovolníci v červených a bílých tričkách a za symbolických 25 korun budou nabízet pruhovanou propisovačku a rozdávat letáčky o hluchoslepotě.

Podle Mgr. Petry Zimermanové, ředitelky o.s. LORM, hraje sbírka Červenobílé dny rok od roku důležitější roli pro zajištění pomoci a služeb pro hluchoslepé. Svá slova doplňuje: „V letošním roce, kdy nám byly drasticky sníženy dotace MPSV, se obracíme na veřejnost a věříme v jejich podporu a solidaritu. Víme, že doba je těžká pro všechny, o to více si vážíme i sebemenšího příspěvku a každé dárcovské SMS, které nám umožní dál poskytovat služby. Hluchoslepí s naší pomocí hrají divadlo, jezdí na běžkách a tandemových kolech, soutěží na Lormolympiádě, ale bez pomoci našich průvodců, tlumočníků a sociálních pracovníků budou o tyto možnosti ochuzeni.

Z loňského výtěžku, kdy se podařilo vybrat přes 777 tisíc korun, mohlo sdružení pořádat například 5 týdenních pobytových akcí pro 69 klientů zaměřených na běžecké lyžování, jízdu na tandemových kolech a sociální rehabilitaci, 104 klubových setkání, zajišťovat po celý rok tlumočení a průvodcovské služby a poskytovat hluchoslepým lidem sociální rehabilitaci a poradenství při 8 centrech v rámci celé České republiky. Hluchoslepota způsobuje potíže při komunikaci, prostorové orientaci a samostatném pohybu, sebeobsluze a přístupu k informacím. Hluchoslepý člověk potřebuje odborné sociální služby, kompenzační pomůcky a speciální úpravy prostředí.

Kdo se první květnovou sobotu vypraví do pražské zoo a navštíví zebry u Africkému domu, může si aspoň na chvíli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je být hluchoslepý a orientovat se sám bez zrakové a sluchové kontroly v prostoru pomocí červenobílé hole. Podle odhadu vycházejícího z evropských statistik by u nás mělo žít kolem 4000 osob s tímto těžkým postižením. Hluchoslepota se objevuje v kombinaci úplné nebo částečné ztráty sluchu a zraku a může být vrozená nebo získaná následkem nemoci, úrazu či v důsledku vyššího věku.

O tom, že s hluchoslepotou se dá žít a dokonce umělecky tvořit, se mohou přesvědčit také diváci z moravské metropole, kteří jsou 19. května zváni na vystoupení divadélka Lormos v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Více informací o jednotlivých představeních a programu lze najít v přiložené pozvánce a na webových stránkách sdružení www.lorm.cz. Podrobné informace o sbírce včetně vyúčtování předchozích ročníku přinášejí stránky www.cervenobiledny.cz. Sbírku lze také podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS LORM na číslo 87 777 (cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, o.s. LORM obdrží 27 korun.) Pro příspěvky je otevřeno sbírkové konto 35-0720850257/0100.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz