Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnes byla zahájena podpisová akce za referendum o olympiádě v Praze

6. 4. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Na Palackého náměstí v Praze 2 byla dnes zahájena podpisová akce, jejímž cílem je prosadit konání místního referenda o případném pořádání olympijských her v hlavním městě. Oficiálně zde byl představen petiční arch, který v následujících dnech (7.-9. dubna) obdrží do schránek Pražané. Členové přípravného výboru zde sdělili také další podrobnosti k záměru vyhlásit referendum - několik obcí již referendum k letním olympijsým hrám uspořádalo.

„Souhlasíte s tím, aby se hlavní město Praha ucházelo o pořádní letních Olympijských her v roce 2020?“ Tak zní otázka podpisové akce, která byla poprvé představena v Praze 24. března. V přípravném výboru jsou architekt Vlado Milunić, někdejší primátor Prahy Jan Kasl a Martin Skalský ze sdružení Arnika. Akci podporuje také senátorka Soňa Paukrtová a Hnutí Starostové a nezávislí, kteří se bojí, že by olympiáda odčerpala peníze, které by pak chyběly na rozvoj regionů.

Podle jednoho z iniciátorů akce, architekta a někdejšího primátora Prahy Jana Kasla, se kandidatura dotýká Pražanů nejvíce zejména v první fázi příprav: „Dosud město vynaložilo na propagaci her částku přes 100 milionů korun. Jde o významné množství veřejných prostředků, které vyšly zcela nazmar, zatímco Praha nemá finance na základní infrastrukturu, vybudování vodovodů a kanalizace v okrajových městských částech,“ prohlásil Jan Kasl. Členové přípravného výboru plánují, že do měsíce budou osloveni všichni občané Prahy dopisem s žádostí o podporu referenda. K dopisu bude přiložena i podpisová listina.

Arnika, jež se věnuje územnímu plánu Prahy a úbytkům zeleně, kritizuje i fakt, že o kandidatuře se má rozhodovat v době, kdy se teprve připravuje nový územní plán a městu chybí jasná koncepce rozvoje. „Kdyby magistrát využil peníze například ke zkvalitnění veřejné dopravy, zlepšení veřejných prostranství a výsadbu zeleně, udělal by pro Pražany mnohem více než uspořádáním megalomanské jednorázové akce,“ říká Martin Skalský ze sdružení Arnika. „Je také zarážející, že zatímco olympijská kandidatura má podporu masivní reklamní kampaně, o přípravě nového územního plánu oficiální místa mlčí a informace jsou pro běžného člověka naprosto nesrozumitelné,“ dodal Skalský.

Arnika se obává také možného negativního vlivu olympijských her na životní prostředí. Už dříve se například nechal slyšet primátor Bém, že do rozpočtu letních her by rád zahrnul dobudování dálničních staveb v centru města. „Hrozí, že pod hlavičku olympiády se schová řada kontroverzních a enormně nákladných staveb, které by jinak bylo obtížné prosadit. Také proto by se k celé věci měli vyjádřit obyvatelé města,“ řekla mluvčí Arniky Zora Kasiková.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz