Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výrobky romských žen se prodávají na Velikonočních trzích

7. 4. 2009 - TOUŽIM [Econnect/Český Západ]

Ve dnech 7. a 8. dubna se na Velikonočních trzích v Karlových Varech a 9. a 10. dubna i na stejnojmenných trzích v Plzni objeví textilní a keramické výrobky romských žen z Dobré Vody u Toužimi. Prodávat je zde bude občanské sdružení Český západ, které působí v místní romské komunitě a ve svém sídle provozuje textilní a řemeslnou dílnu. Ta má charakter chráněné dílny, neboť zaměstnává romské ženy z místní sociálně vyloučené komunity, které potřebují při zahájení a průběhu práce určitou míru podpory.

„Na trzích u hlavní pošty v Karlových Varech a i v Plzni na náměstí Republiky najdou zájemci stánek Českého západu, ve kterém nabízíme ručně šité lněné tašky a kapsáře, kuchyňské zástěry, ubrusy a prostírání, ale také dámské a pánské tuniky. Zakoupit bude možné i velikonoční dekorace – závěsná látková vajíčka a keramické ptáčky,“ vyjmenovává prodejní sortiment Soňa Vašíčková, koordinátorka zaměstnávání v Českém západu. „Předností našich textilních výrobků jsou přírodní materiály, které jsou vhodné i pro alergiky,“ doplňuje Soňa Vašíčková. Nákupem těchto výrobků lze získat nejen netradiční dárky pro své blízké, ale zároveň i podpořit aktivity tohoto sdružení. Výrobky Českého západu je navíc možné zakoupit i prostřednictvím internetového obchodu na stránkách www.cesky-zapad.cz.

Textilní dílna v Dobré Vodě zaměstnává několik místních romských žen, které musely nejdříve absolvovat rekvalifikační kurz v oboru šička. Dnes výrobky nejen šijí, ale také na ně tiskají nejrůznější barevné vzory. Práce v dílně jim pomáhá nejen k osvojení pracovních návyků, ale umožňuje jim také se lépe připravit na vstup na otevřený trh práce. „Provozování textilní dílny je jen jeden ze způsobů, jakým vytváříme pracovní příležitosti v Dobré Vodě,“ říká Jana Kosová, výkonná ředitelka občanského sdružení Český západ. „V této malé vesnici žije asi osmdesátičlenná romská komunita, která se před vznikem našeho sdružení potýkala s téměř stoprocentní nezaměstnaností. V loňském roce už z komunity pracovalo šedesát procent obyvatel, což vnímáme jako velký úspěch,“ vysvětluje Jana Kosová.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi a okolí. Zde nabízí nebo zprostředkovává zaměstnání, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, zajišťuje individuální doučování dětí, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé a zapojuje občany do veřejného života. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou. Činnost Českého západu dnes už nemá jen čistě lokální význam, ale zvyšuje se také jeho význam celospolečenský. Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou a podílí se i na vytváření metodiky řešení problematiky romských lokalit v ČR.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz