Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Energy Globe ocenila projekty s obnovitelnými zdroji energie

16. 4. 2009 - PRAHA [Econnect/Česko proti chudobě]

Ve dnech 13. a 14 dubna proběhlo v Praze udílení cen Energy Globe. Vítězné i nominované projekty ukázaly, že udržitelné technologie představují do budoucna klíčové řešení při zajišťování základních potřeb obyvatel rozvojového i rozvinutého světa.

V roce 1999 byla z popudu rakouského fyzika a environmentalisty Wolfganga Neumanna založena cena Energy Globe, která byla poprvé udělena v jubilejním roce 2000. Nadace Energy Globe ve spolupráci s experty z Organizace spojených národů pro průmyslový rozvoj (UNIDO), Světové banky (WB) a Evropské rady pro obnovitelnou energii (EREC) vybírá nejlepší aplikace obnovitelných zdrojů energie z celého světa.

Vítězný projekt si neodnesl hlavní cenu celé soutěže jen proto, že dokázal elektrifikovat nemocnice v Barmském pohraničí, ale nepochybně také díky odvaze a nasazení realizátorů. Již od roku 2003 školí v Thajsku Pohraniční zelený energetický tým barmský zdravotnický personál ve využívání a údržbě solárních energetických systémů. Barmští zdravotníci jsou pak vybaveni vším potřebným a po přechodu hranice mohou své nemocnice elektrifikovat a instalovat potřebná chladící i zdravotnická zařízení. Tento přístup ukazuje, že i lidem trpícím pod diktaturou je nutné a možné efektivně pomáhat.

Projekty z Tanzanie a Nikaragui osvědčily možnosti jednoduchých moderních technologií při zajišťování pitné vody pro lidi žijící v odlehlých oblastech rozvojového světa. Velmi dobře se osvědčily elektrická čerpadla poháněná fotovoltaikou.

Kuba, která se potýká s následky dvou ničivých uragánů, představila projekt, v němž ve spolupráci s organizacemi z EU zajišťuje pomocí recyklace nové kvalitní stavební materiály. Zároveň tak přispívá k úsporám energie a nerostných surovin i k posilování místní ekonomiky a vytváření nových pracovních míst.

„Česká republika by se mohla nominovanými projekty inspirovat,“ říká jeden z koordinátorů kampaně Česko proti chudobě Tomáš Tožička. „Cílem nové strategie spolupráce s rozvojovými zeměmi by měla být především dlouhodobá spolupráce, transfer technologií a monitoring i podpora již ukončených projektů. Nominované i vítězné projekty ukazují, že se můžeme ještě mnohému přiučit a své poznání vzájemně obohatit.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz