Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vznikla koalice občanských sdružení za záchranu Trojmezí

21. 4. 2009 - PRAHA [Econnect]

Pražská občanská sdružení založila v minulých dnech koalici Trojmezí s cílem zabránit likvidaci přírodního parku Záběhlice-Hostivař a přírodní památky Meandry Botiče nekoncepční výstavbou.

Zástupci zakládajících občanských sdružení se shodli na tom, že chtějí systematicky usilovat o zachování rekreační funkce a kvalitního přírodního prostředí v lokalitě Trojmezí. Je to jedno z posledních velkých nezastavěných území v Praze a je zde cítit enormní tlak developerů na zástavbu lokality. Všichni účastníci společného jednání se shodli, že „cílem všech radních MČ a Magistrátu by však mělo být, že změnu funkce území ze zeleně na zastavitelnou plochu nepodpoří".

Občanská sdružení chtějí v nově založené koalici společně navázat na vlnu zájmu o tuto kauzu, kterou vyvolala petice „Za zelené Trojmezí“. Ta vznikla jako reakce na podnět Prahy 10 k pořízení změny územního plánu na tuto lokalitu. Záměr zastavět většinu tohoto území zvedl obrovskou vlnu nesouhlasu místních lidí. Petici během 11 dní podepsalo 13 tisíc občanů, ještě další asi tři tisícovky petici podpořily elektronicky.

Členové koalice se chtějí aktivním způsobem zapojit do celého procesu zpracování změny územního plánu. Jedna z iniciátorek vzniku koalice a její současná mluvčí Renata Chmelová k tomu říká: "V co nejkratší době chceme zprovoznit internetové stránky, které by sloužily k informování široké veřejnosti o aktuálním dění. Snažíme se také zajistit finance, abychom si mohli dovolit profesionální právní, urbanistické a přírodovědné poradenství. Uvítáme další občanská sdružení, kterým není osud Trojmezí lhostejný, aby se k naší koalici přidali".

„Určitě využijeme nabídky pražského radního pro územní rozvoj pana Langmajera. Ten nám nabídl účast na jednání nově vytvořené komise rady, která se má budoucností lokality Trojmezí zabývat,“ dodává Jan Chvátal, jeden z iniciátorů petice.

"Podkladem pro zadání změny územního plánu musí být veřejně projednaná územní studie. Jedině ta je zárukou, že občanská sdružení budou moci skutečně ovlivnit, jak se s touto lokalitou naloží. „Jakákoliv další veřejná projednání mohou dosáhnout jen kosmetických úprav projektu," říká k tomu pražská zastupitelka a členka výboru územního rozvoje Zuzana Drhová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz