Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Týden opravdových plen v Olomouci už potřetí

24. 4. 2009 - OLOMOUC [Econnect/Hnutí Duha]

Třetí ročník osvětové kampaně za pleny šetrné k dítěti i životnímu prostředí, tzv. Týden opravdových plen (TOP), vypukne celorepublikově 24. dubna a potrvá až do do 3. května. K této kampani se stejně jako v minulých letech přidává i Hnutí DUHA Olomouc, které uspořádá výstavu moderních látkových plen a burzu plen „z druhé ruky“. Týden opravdových plen má za úkol přiblížit nejen rodičům a budoucím rodičům látkové pleny a odstranit předsudky, které jsou s jejich používáním spojovány.

Používání látkových plen dnes už neznamená neustálé namáčení, vyvařování či nekonečné žehlení. Moderní látkové, tzv. kalhotkové pleny, totiž tvarem připomínají pleny jednorázové s tím rozdílem, že se po použití nevyhodí do odpadkového koše, ale vyperou a použijí znovu. Tato přednost látkových plen má vliv nejen na životní prostředí (dítě, které vyrůstá v jednorázových plenách, „vyprodukuje“ za své plenkové období až 1 tunu odpadu!), ale také na naši peněženku. Ačkoliv látková plena je pochopitelně dražší než plena jednorázová, její opakované používání tuto počáteční investici brzo vrátí, a to i tehdy, připočítáme-li ceny za vodu a elektřinu potřebnou pro praní.

V neposlední řadě šetří používání látkových plen také suroviny, kterých je na výrobu jednorázových plen potřeba obrovské množství (dřevo a voda na buničinu, ropa na umělé hmoty, paliva na transport – cca 250 kg na jedno dítě).

V rámci Týdne opravdových plen uspořádá Hnutí DUHA Olomouc v prostorách ekoporadny na Dolním náměstí výstavu moderních látkových plen. Od pondělí 27. do čtvrtka 30. dubna se mohou zájemci na vlastní oči přesvědčit, že používání látkových plen skutečně není složité. Výstava bude přístupná vždy v době od 13 do 17 hodin. V této době budou v ekoporadně vystaveny především tzv. kalhotkové pleny a na místě budou po většinu času přítomny maminky, které mají s používáním těchto plen bohaté zkušenosti a jsou tedy schopny odpovědět na nejrůznější otázky.

Ekoporadna také nabízí pomoc těm, kterým už děti z plenek „vyrostly“ a jejich látkové plenky by mohly posloužit jinde. Tito rodiče mohou během pondělí 27. dubna donést plenky do ekoporadny, kde budou po celou dobu probíhající výstavy nabízeny případným zájemcům o koupi. Bližší informace o organizaci „burzy látkovek“ pak rodiče obdrží při odevzdání plen v ekoporadně.

Jako doprovodná akce proběhne ve středu 29. dubna od 16 hodin beseda na téma bezplenková komunikační metoda, což je metoda, kdy rodiče reagují na fyziologické potřeby dítěte, které je dítě schopno projevovat téměř od narození, a minimalizují tak používání plen. O této alternativě bude z vlastní zkušenosti vyprávět Dita Vrbická, maminka 8-měsíční Hermíny.

„Používání jednorázových plen velmi zatěžuje naše životní prostředí. Na jejich výrobu je třeba velké množství surovin – dřevo a voda na buničinu, ropa na umělé hmoty, doprava a jejich případné spalování zatěžují životní prostředí, odpad z plen je nerecyklovatelný, pleny se skládkují nebo pálí. Navíc při používání jednorázových plen se často stane, že plena „neudrží“ všechno a je třeba převlékat celé dítě. U látkových plen k podobným „nehodám“ dochází velmi zřídka. Používání látkových plen je proto po všech stránkách výhodnější. Proto i Hnutí DUHA Olomouc chce přispět k osvětě v této oblasti,“ uvedla Dominika Kovaříková z Hnutí DUHA Olomouc.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz