Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

DMS: Unikátní český nápad spustil řeku solidarity

12. 1. 2005
Jaromír Marek [Radio Praha] -


Vedle české vlády organizuje humanitární pomoc několik nevládních organizací. Vlna solidarity s jihovýchodní Asií nekončí a v souvislosti s ní se v Česku objevil nový fenomén: dárcovská SMS. Prostřednictvím DMS, tak se tyto dárcovské textovky jmenují, posílají lidé desítky milionů korun. Jen na účet Nadace ADRA přispěli čeští uživatelé mobilních telefonů téměř 50 miliony korun. Více Jaromír Marek.

DMS, tedy donors message service, je původním českým projektem ve kterém se spojilo Fórum dárců s provozovateli mobilních telefonních sítí v Česku. Na jedno telefonní číslo a jeden účet lze posílat příspěvky formou SMS zpráv, přičemž jedna zpráva přijde na 37,70 Kč. Od 28. prosince do 12.1. se jejich prostřednictvím vybralo přes 48 567 000 korun. Rekordní počet DMS zpráv poslali Češi ve středu 5. ledna, celkem 234 000. V praxi to znamená, že každou sekundu přicházelo na účet 47 korun, tedy 168 764 korun za hodinu. Více výkonná ředitelka Fóra dárců, Pavlína Kalousová.

"Překvapilo mně to, ale na druhou stranu se ukázalo, že velkou roli sehrála média. Dárcovské SMS jsou založeny na tom, že jakmile uslyšíte výzvu k pomoci, můžete okamžitě dárcovskou zprávu poslat. První úspěšná sbírka před Asií byla sbírka na pomoc Tatrám loni na podzim. Věděli jsme, že to funguje, že to ale bude mít tak obrovský rozměr jsme netušili. Je to úplný nový fenomén v dárcovství v ČR."

Nadace ADRA se do pomoci jihovýchodní Asie zapojila hned 28. prosince, kdy poslala do Indonésie a Thajska peníze na nákup zdravotnického materiálu a hygienických potřeb. V další fázi, do které půjde pětaosmdesát procent všech vybraných peněz, se hodlá zaměřit na projekty dlouhodobé pomoci. Pokračuje předseda správní rady Nadace ADRA Vítězslav Vurst.

"Nejvíce projektů máme v Thajsku, kde pracujeme na čtyřech projektech. Chceme pomoci s pitnou vodou, obnovit zařízení pro děti, které bylo otevřeno dva dny před tím, než je vlna zničila. Chceme pomoci sirotkům a lidem, kteří potřebují lodě k rybaření i přepravě dětí do školy."

Pro obyvatele dvou vesnic v severní části thajského Puketu nakoupí ADRA celkem sto lodí, každou v hodnotě asi 150 000 korun. Poté, co se před časem nechal předseda Nadace ADRA slyšet, že by lodě mohla nést jména českých měst, ozvala se už řada českých sídel. První loď, která bude spuštěna na vodu už své jméno má, podle úspěšné sbírky se bude jmenovat DMS Asie.

Jaromír Marek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Mailing list rozvojové a humanitární pomoci [RozvojP]
Od září 2001 Econnect spravuje mailing list [RozvojP] určený k výměně informací mezi lidmi, kteří se zajímají o témata rozvojové a humanitární pomoci.

Podrobnější informace o mailing listu
Přihlásit k účasti v [RozvojP] se lze na adrese rozvojova.pomoc@ecn.cz.
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz