Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekonomická krize: Nová příležitost pro tržní nástroje v politice životního prostředí

4. 5. 2009 - PRAHA [Econnect]

Řídící výbor evropské neziskové organizace Green Budget Europe (GBE) zasedal ve středu v Praze na Ministerstvu životního prostředí. Členové výboru jednali o tržních nástrojích v politice životního prostředí v době hospodářské krize.

GBE využije příležitosti, kterou nabízí revize směrnice o zdanění energetických produktů a přezkoumání rozpočtu EU, aby se pokusila prosadit cílenější a soudržnější využívání zdanění energetických výrobků a odstranění podpor škodlivých pro životní prostředí. Ve stávající hospodářské krizi vidí GBE unikátní příležitost ovlivnit jednání o ekologické daňové reformě na evropské i celosvětové úrovni.

„Zejména ve světle celosvětové kodaňské dohody o klimatické změně, jež by měla být uzavřena v prosinci 2009, musí Evropa přesvědčit rozvíjející se a rozvojové země, že náklady na provedení ekologických daňových opatření, které mohou představovat krátkodobou či střednědobou zátěž pro ekonomiku, jsou mnohem nižší než dlouhodobé dopady nečinnosti,“ říká Anselm Görres, mluvčí Green Budget Europe. „Protikrizová opatření musí zohledňovat požadavky životního prostředí. Jsem přesvědčena, že je to efektivní cesta,“ dodává náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

„Odpovídající závazky jsou mimo jiné obsaženy ve Strategii udržitelného rozvoje EU a Šestém akčním programu pro životní prostředí,“ vysvětluje Görres. “Pevně věřím, že Komise bezodkladně – nejpozději do konce tohoto roku – předloží plán reformy dotační politiky tak, aby byly odstraněny tzv. ‘perverzní dotace’, které mají značně nepříznivé účinky na životní prostředí a jsou jednoznačně dlouhodobě neudržitelné.“

Green Budget Europe (GBE) je celoevropská zastřešující organizace, která podporuje užívání tržních nástrojů v politice životního prostředí jak v rámci EU, tak mimo území Unie. Organizace GBE, evropská platforma, jež na vysoké úrovni ovlivňuje enviromentální a finanční politiku, byla založena v Bruselu v září 2008 v reakci na obecně vnímanou potřebu vzniku občanského sdružení, které by se zaměřovalo na ekologickou finanční reformu a tržní nástroje v zemích EU. Členy GBE jsou politici, zástupci podnikatelského sektoru, nevládní a mezinárodní organizace a zástupci výzkumu.

Iniciativa GBE je projektem společnosti Green Budget Germany/Forum Ökologisch-Soziale Marktwirtschaft e.V. Jedním z významných členů poradního výboru organizace je odcházející místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Více informací naleznete na: http://www.foes.de/en/GBE_Project.php a http://www.foes.de/en/.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz