Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Významným ptačím územím roku 2009 budou vyhlášeny Českobudějovické rybníky

14. 5. 2009 - [Econnect]

Českobudějovické rybníky - území s výskytem řady vzácných a ohrožených druhů ptáků a současně navržená ptačí oblast soustavy Natura 2000 se stanou Významným ptačím územím roku 2009. Slavnostní vyhlášení se uskuteční dne 16. května od 10 hodin v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, následovat bude odpolední ornitologická exkurze do oblasti Vrbenských rybníků.

„V rámci kampaně Významné ptačí území roku bychom rádi upozornili na ornitologický význam a další přírodní hodnoty Českobudějovických rybníků, které jsou již od roku 2002 navrženou ptačí oblastí soustavy Natura 2000 čekající stále na schválení vládního nařízení,“ řekl Tomáš Brinke, koordinátor programu Významná ptačí území z České společnosti ornitologické.

Česká společnost ornitologická (ČSO) se dlouhodobě zapojuje do celosvětového programu organizace BirdLife International Významná ptačí území (Important Bird Areas, IBAs), jehož cílem je chránit oblasti důležité pro přežití vzácných ptačích druhů na celém světě. V České republice sloužila kritéria pro vymezení významných ptačích území jako odborný podklad pro vyhlášení ptačích oblastí soustavy Natura 2000. Přestože kampaň Významné ptačí území roku není v povědomí veřejnosti tak známá jako kampaň Pták roku, má i tato akce již svou historii. Prvním Významným ptačím územím roku se staly v roce 2003 Doupovské hory, z jihočeských oblastí byly významným ptačím územím roku 2006 vyhlášeny Boletice. Českobudějovické rybníky jsou v pořadí sedmým významným ptačím územím roku.

Kampaň ČSO Významné ptačí území roku je spojena s vydáním brožury a šířením informací o historii, přírodních poměrech, fauně i flóře a ornitologickém významu příslušné oblasti. Nabízí možnosti, jak se místní obyvatelé mohou podílet na ochraně vybraného území, na jeho udržitelném využívání v souladu s potřebami ochrany přírody. „Výběr území není nahodilý, odráží zpravidla potřeby upozornit veřejnost nejenom na nesporné přírodní hodnoty, ale rovněž na problémy, které je nutné pro dosažení příznivého stavu v daném území řešit“ upřesnil Jiří Šebestian, člen patronátní skupiny pro Významné ptačí území Českobudějovické rybníky.

V roce 2002 se staly Českobudějovické rybníky jednou ze 41 navržených ptačích oblastí soustavy Natura 2002, z nichž byla naprostá většina v roce 2004 schválena vládními nařízeními vymezujícím tyto oblasti. Doposud bylo v České republice schváleno vládní nařízení pro 39 ptačích oblastí, Českobudějovické rybníky a rybník Dehtář však stále pro přetrvávajcí rozpory mezi rezorty MŽP a MZe nebyly v rámci soustavy Natura 2000 jako ptačí oblasti vymezeny. Touto problematikou se od roku 2006 na základě zaslané stížnosti na dosavadní postup zabývá též Evropská komise.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz