Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stát by měl DPH vybranou z dárcovských SMS vrátit na charitativní účely

14. 1. 2005
[Econnect ] -


Nadace Partnerství oslovila dopisem ministra financí ČR Bohuslava Sobotku s žádostí o převedení výnosů daně z přidané hodnoty (DPH) z DMS TATRY na charitativní účely. Připojuje se tak k hlasům humanitárních organizací, které pořádají sbírky na pomoc Asii, a také k Fóru dárců. Fórum dárců, jako organizátor projektu dárcovských SMS již jedná s Ministerstvem financí o možném osvobození či vrácení DPH vybrané z DMS.

Nadace Partnerství je pořadatelem sbírky na přírodní katastrofou postižené Tatry, kde Čeští občané také projevili velkou míru solidarity a jenom formou dárcovských SMS se podařilo nashromáždit přes 8 milionů korun. Ke dni 13. 1. 2005 přišlo 304 178 DMS (8 212 806 Kč). Výnos DPH jenom z této sbírky tak činí přes 1,7 miliónu Kč. V případě DMS sbírek na pomoc Asii se částka DPH pohybuje kolem 20 milionů. I když v Tatrách nedošlo k tak tragickým následkům jako v Indickém oceánu, byla to podle nadace obdoba přírodní katastrofy odpovídající podmínkám střední Evropy. "Na Nadaci Partnerství se neustále obracejí jak občané - dárci, tak novináři, zda také v tomto případě kompenzuje stát odvedené DPH," vysvětluje Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.

Ministerstvo financí i vláda už ochotu kompenzovat DPH z dárcovských SMS vyjádřili. Nyní je však potřeba najít vhodný a možný způsob, jak to provést. Jak uvedla v rozhovoru BBC ve čtvrtek 6.1. Pavlína Kalousová, ředitelka Fóra dárců: "Mělo by se najít takové řešení - alternativní zdroj, ze kterého v případě, že stát skutečně vybírá daň z přidané hodnoty z dárcovských SMS, půjde adekvátní částku z takto vybrané DPH zpět poskytovat těm neziskovým organizacím, kterým byla určena."

Konkrétní dohoda se zatím týká DMS sbírek na postiženou Asii - v prvním únorovém týdnu by Nadace ADRA a Člověk v tísni měli na své účty od vlády dostat formou mimořádné dotace částky odpovídající částkám, které byly vybrány formou DPH z došlých DMS.

Systémové řešení je však potřeba najít. Systém dárcovských SMS je nový i v Evropském měřítku, takže v žádné zemi neexistuje vzor, jak DPH z těchto SMS vracet. Jednání na Ministerstvu financí vede Fórum dárců společně s mobilními operátory. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je role operátorů velmi významná, protože oni musí poskytnout daňové zprávě dostatek technických informací o tom, co byl dar, co byl poplatek operátorovi. Problém nastává především u předplacených karet, kde není technicky možné určit, které finanční prostředky z kupónu a tedy z částky byly použity na dárcovské esemesky a které na standardní telekomunikační služby.

Bohuslav Sobotka k tomu v interview BBC uvedl: "Pokud nenalezneme technické řešení, pak budeme muset projednat s Evropskou komisí možnost, zda nám šestá direktiva Evropské unie, která definuje podmínky pro daň z přidané hodnoty, nějaký takovýto postup umožňuje."



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz