Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

29. 5. 2009 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Lékařská organizace požaduje zákaz geneticky modifikovaných potravin, Pákistánští civilisté v údolí Svát čelí humanitární katastrofě, Cenzurované fotky ukazují znásilnění v Abú Ghrajbu a další zprávy.

LÉKAŘSKÁ ORGANIZACE POŽADUJE ZÁKAZ GENETICKY MODIFIKOVANÝCH POTRAVIN
Americká akademie environmentální medicíny (American Academy of Environmental Medicine) požaduje moratorium na geneticky modifikované potraviny. Tato lékařská organizace varovala, že geneticky modifikované potraviny představují závažné zdravotní riziko v oblastech toxikologie, alergologie a imunologie, genetiky, a také pro reprodukční funkce, metabolismus a psychické zdraví. Dr. Amy Dean tvrdí: „Mnohočetné výzkumy na zvířatech odhalily, že geneticky modifikované potraviny způsobují poškození různých orgánových systémů v těle. S těmito přibývajícími důkazy je morální povinností zakázat tyto potraviny v zájmu bezpečnosti našich pacientů a veřejného zdraví.“
26/5/09

PÁKISTÁNŠTÍ CIVILISTÉ V ÚDOLÍ SVÁT ČELÍ HUMANITÁRNÍ KATASTROFĚ
Mezinárodní organizace Human Rights Watch apeluje na pákistánskou armádu, aby v údolí Svát odvolala zákaz vycházení. Pákistánská armáda s podporou Spojených států amerických válčí v této oblasti proti Tálibánu. Brad Adams z organizace Human Rights Watch k tomu řekl: „Vláda nemůže místní obyvatelstvo takto uvěznit bez jídla, čisté vody a léků a využívat toho jako taktiky v boji proti Tálibánu.“ Tento měsíc uprchlo z této oblasti přes 2,4 milionů lidí. 200 000 civilistů však nadále zůstává uvězněno uprostřed válečné zóny.
26/5/09

CENZUROVANÉ FOTKY UKAZUJÍ ZNÁSILNĚNÍ V ABÚ GHRAJBU
Bývalý americký důstojník, který vede vyšetřování případů týrání vězňů v americké věznici v Iráku, tvrdí, že mezi fotkami, které americký prezident Barack Obama nedávno zakázal zveřejnit, jsou obrázky ukazující znásilnění a sexuální týrání. V rozhovoru pro britské noviny Daily Telegraph generálmajor Antonio Taguba řekl, že nejméně jedna z těchto fotek zobrazuje amerického vojáka znásilňujícího jednu z vězenkyň. Jiná fotka pak ukazuje jednoho z tlumočníků znásilňujícího dalšího vězně, tentokrát mužského pohlaví. Podle Takuby řada fotografií dále ukazuje sexuální týrání s pomocí hole a kovových drátů. Obama zprvu sliboval, že povolí zveřejnit tyto fotky, nedávno však změnil své rozhodnutí a jejich zveřejnění zakázal.
28/5/09

USA SPOLÉHÁ NA CIZÍ ZEMĚ SE ZADRŽOVÁNÍM VĚZŇŮ
Deník New York Times informuje o tom, že Spojené státy se nyní spoléhají na zahraniční tajné zpravodajské služby se zatýkáním, vyslýcháním a zadržováním vězňů zajatých mimo území Iráku a Afghánistánu. Tento současný přístup začal před dvěma lety a za prezidenta Baracka Obamy získal na intenzitě. Zadržené osoby, které by dříve byly umístěny do tajných věznic CIA nebo na Guantánamo, jsou nyní předávány jiným vládám. Nejméně čtyři země Středního východu, stejně tak jako Pákistán, v současné době zadržují lidi zatčené pouze na základě informací poskytnutých Spojenými státy.
26/5/09

AMERIČTÍ VOJÁCI UVĚZNĚNI ZA ZNÁSILNĚNÍ A VRAŽDU V IRÁKU
Čtyři bývalí američtí vojáci byli odsouzeni k doživotnímu pobytu ve vězení za znásilnění a vraždu irácké dívky, a vyvraždění její rodiny v roce 2006. Jeden z těchto mužů, Steven Green, byl shledán vinným jako vůdce znásilnění a zavraždění čtrnáctileté Abeer Kassem Hamza al-Janabi, jejích rodičů a pětileté sestry. Green dostal doživotí poté, co se porota neshodla jednohlasně na trestu smrti.
22/5/09

NAVRHOVANÝ IZRAELSKÝ ZÁKON NAŘIZUJE OBČANŮM SLIB VĚRNOSTI STÁTU
Yisrael Beiteinu, strana izraelského ministra zahraničních věcí Avigdora Liebermana, navrhla zákon, který by ode všech osob trvale žijících na území Izraele vyžadoval přísahu věrnosti „židovskému státu“. Strana také navrhla zákon, který by měl zakázat veřejné připomínání události „Nakba“, což v arabštině znamená „neštěstí“. Mnoho arabských Izraelců a Palestinců si připomíná „Nakbu“ čili vypuzení Arabů z palestinských území. Tradiční připomínání „Nakby“ připadá na tentýž den, kdy židovský stát slaví den nezávislosti. Pokud by navržený zákon vstoupil v platnost, těm, kteří by veřejně demonstrovali na uctění památky události „Nakba“, by hrozilo vězení.
26/5/09


=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz