Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Architekt odpadu staví nízkoenergetické domy z plechovek od piva a starých pneumatik

29. 5. 2009 - PRAHA [Econnect]

Američana Michaela Reynoldse lze bez nadsázky a také bez urážky nazvat nejvýznamnějším světovým architektem odpadu. Přes tři desítky let s úspěchem staví velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Dokumentární film Architekt odpadu mapuje možnosti výstavby nízkoenergetických domů z komunálního odpadu jako jsou staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Premiéra filmu se uskuteční v pondělí 1. června v 19 hodin v kině Světozor. Po projekci filmu bude následovat beseda.

„Architekt odpadu je zajímavý, napínavý a má charismatického hrdinu, takže funguje i jako klasický film. A boduje i navýsost aktuálním tématem. V době, kdy teplota v mém obýváku dost závisí na tom, s jakou náladou se ráno probudí Juščenko s Putinem, mi přijde tento film jako velmi poučný. Já nevím jak vy, ale já si s sebou do kina vezmu tužku a papír na poznámky!“ prohlásil Radim Habartík z Aerofilms.

Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky.

Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu.

Po skončení projekce se uskuteční debata, které se zúčastní poradce ministra životního prostředí Daniel Vondrouš, průkopník ekologického stavitelství Aleš Brotánek a sociální ekolog Ivan Rynda. Distribuce filmu v ČR je pod záštitou Ministerstva životního prostředí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz