Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Posvětí Rada pro energetiku „nulové“ budovy?

11. 6. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Hnutí Duha, Zelený kruh i Centrum pro dopravu a energetiku apelují na ministra průmyslu Vladimíra Tošovského, aby podpořil legislativu, která mnoha rodinám ušetří tisíce korun ročně, srazí dovoz zemního plynu z Ruska i exhalace skleníkových plynů. Směrnice se bude projednávat na pátečním zasedání Rady EU pro energetiku a telekomunikace.

Cílem je, aby počínaje rokem 2019 všechny nové domy vyrobily pomocí solárních panelů, kogeneračních jednotek na bioplyn a podobných zařízení stejné množství energie, jaké samy spotřebují. Takzvaný nulový standard by znamenal zásadní pokrok pro ochranu klimatu a zvýšení energetické bezpečnosti Unie.

Evropská komise předložila návrh přepracované směrnice o energetické náročnosti budov s ambiciózním cílem výrazně omezit emise skleníkových plynů i závislost na dovozu energetických zdrojů. Na provoz budov, zejména jejich vytápění, totiž v současné době připadá 40 % spotřeby energie i emisí oxidu uhličitého v EU. Dokument proto upravuje postupné zavedení energetických standardů pro výstavbu nových domů i rozsáhlé rekonstrukce stávajících budov.

Ekologické organizace považují verzi směrnice odsouhlasenou v dubnu Evropským parlamentem za kvalitní dokument, jehož implementace by vedla k hlavnímu cíli, tedy k využití potenciálu snižování energetické náročnosti budov.

Pačesova komise spočetla, že pokud Česká republika využije všech příležitostí k zateplení budov a vytápění zelenou energií, nebude potřebovat k topení žádný dovážený plyn ani žádné uhlí [2]. Ekonomicky rentabilní opatření k vylepšení energetické bilance budov mohou už do roku 2020 ušetřit ekvivalent tří čtvrtin dovozu zemního plynu z Ruska do EU.

Vzhledem k tomu, že členské státy mají dosud k dokumentu odlišné pozice, nelze očekávat jeho okamžité schválení. Rada však může nastavit mantinely pro jednání v příštích měsících. Podle názoru ekologických organizací nesmí žádný kompromis překročit základní limit: přepracovaná směrnice musí platit pro všechny domy bez ohledu na velikost.

Karel Polanecký z Hnutí Duha řekl: „Evropská komise i parlament posouvají legislativu o energetické náročnosti budov správným směrem. Věříme, že české předsednictví zahájí diskusi i na úrovni ministrů a přiblíží schválení potřebného dokumentu. Čím dříve bude přepracovaná směrnice v platnosti, tím dříve uvidíme její přínosy.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz