Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Filmy předních českých dokumentaristů přiblíží studentům hrůzy holocaustu

22. 6. 2009 - PRAHA [Econnect]

Hrůzy holocaustu a nacistické zločiny připomene žákům a studentům přehlídka filmů významných českých dokumentaristů, která začíná dnes v pražském kině Světozor. Na filmovém plátně ožijí v pěti snímcích nejen osudy obětí krutého vyvražďování, ale i těch, kteří zločinnému rasistickému režimu dokázali postavit.

Projekce jsou součástí projektu Příběhy bezpráví společnosti Člověk v tísni, který mladým lidem přibližuje nedávné dějiny československého státu. Akce pořádaná ve spolupráci s Nadací Forum 2000 je zároveň doprovodným programem mezinárodní Konference k osudu majetku obětí holocaustu, která se uskuteční ve dnech 26. až 30. června v Praze.

Téma nabývá na důležitosti i vzhledem k pokračujícímu nárůstu vlivu populistických a neonacistických skupin ve společnosti. „Opakovaně dochází ke zkreslování historických událostí a překrucování minulosti. To platí pro holocaust i poválečné totalitní období. Projekce dokumentárních filmů proto budou doplněny filmovými sestřihy z vystoupení a demonstrací současných extremistických uskupení. Z nich je zřejmé, že rasismus a antisemitismus nejsou prázdné pojmy," uvádí Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách. Ten se v předchozích letech zaměřoval zejména na dějiny socialistického Československa.

Své snímky představí během celého týdne pět českých filmařů – Olga Sommerová, Pavel Štingl, Helena Třeštíková, Břetislav Rychlík a Lukáš Přibyl. Filmové projekce jsou určeny pro žáky vyšších ročníků základních škol a studenty středních škol. Každá projekce bude spojena s besedou s režisérem filmu. Projekce se konají dvakrát denně, vždy od 9:00 a 11:00.

Filmový týden odstartuje dokument Sedm světel režisérky Olgy Sommerové, který oživuje vzpomínky židovských pamětnic na holocaust a druhou světovou válku. Každá z žen se svěřuje nejen se svým vlastním „návodem“ na přežití nacistického režimu, ale zamýšlí se i nad vlastním chováním.

Úterní projekce budou patřit snímku O zlém snu, který natočil Pavel Štingl. Snímek je dokumentární pohádkou na motivy vzpomínkové knihy Evy Erbenové, v níž autor dynamicky střídá archivní záběry s barevně se proměňující stylizací.

Životní příběh Hedy Blochové představí ve středu dokument Hitler, Stalin a já filmařky Heleny Třeštíkové. Na pozadí jejích vzpomínek a archivních záběrů ožívají hrůzné zážitky z pobytu v ghettu i z následné deportace do Osvětimi, odkud se jí podařilo utéct.

Čtvrteční film Ó, ty černý ptáčku režiséra Břetislava Rychlíka se zabývá osudy Romů během druhé světové války, pro které byly na českém území zřízené dva koncentrační tábory. S pomocí vzpomínek pamětníků a archivního materiálu dokument rekonstruuje plastický obraz o skutečné podobě tohoto záměrně zapomenutého holocaustu.

Projekce završí v pátek nejnovější z filmů režiséra Lukáše Přibyla, který se věnuje méně známým pracovním a vyhlazovacím táborům. Dokument Zapomenuté transporty do Polska přibližuje spletité osudy několika mužů a žen z Československa, zavlečených do polských lágrů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz