Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Útoky na nosorožce jsou nejhorší za posledních patnáct let

20. 7. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Nelegální lov nosorožců vzrostl nejvíce za posledních patnáct let, varuje WWF. Podle něj je důvodem vysoká poptávka po tradiční medicíně v asijských zemích. Ochránci přírody tvrdí, že v poslední době se počet zabitých nosorožců v oblasti jižní Afriky zvýšil až čtyřnásobně, píše internetové zpravodajství BBC.

Tato čísla byla zveřejněna na zasedání Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) v Ženevě. "Nosorožci jsou v zoufalé situaci," řekla BBC Heather Sohlová z WWF. "Tohle je nejhorší pytlácký útok za celou řadu let. Politici by se měli rozhodně postavit proti a začít okamžitě jednat," dodala.

Zprávu o nelegálním zabíjení nosorožců připravil Světový fond na ochranu přírody (WWF), Světový svaz ochrany přírody (IUCN) a organizace Traffic. "Ilegální obchod s rohy nosorožců, které se dovážejí do asijských zemí, zvyšuje množství vybíjených zvířat. Množí se důkazy o činnosti vietnamských, čínských a thajských občanů, kteří se podílejí jako zprostředkovatelé nebo dopravci a vyvážejí rohy z Afriky," říká zpráva.

Podle studie se pytláctví objevuje také v samotné Asii. Od ledna letošního roku zpráva eviduje zhruba deset zvířat zabitých v Indii a dalších sedm kusů v Nepálu. Ochránci se bojí, že úspěšné navracení zvířat do volné přírody, ke kterému v posledním desetiletí dochází, by mohlo být množstvím pytláckých útoků zcela znehodnoceno. Podle nich jsou již některé populace nosorožců ohroženy. CITES obchod s nosorožci a částmi jejich těl zcela zakazuje.

Podle článku BBC '15-year high' for rhino poaching zveřejněném na serveru BBC Online News 09. 07. 2009


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz