Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Politika územního rozvoje: Drobný úspěch obcí

21. 7. 2009 - PRAHA [Econnect]

Obce z lokalit ohrožených vyhledáváním hlubinného úložiště pro vysoceradioaktivní vyhořelé jaderné palivo slaví malý úspěch: z návrhu Politiky územního rozvoje, připraveného pro dnešní jednání vlády bylo vyškrtnuto všech šest lokalit, které stát vybral jako teoreticky vhodná místa pro budoucí úložiště.

To kritizovali starostové obcí, dotčené kraje i nevládní organizace, neboť chránit všechny dnes vytipované lokality v územních plánech je nesmyslné a předčasné. I podle vládní koncepce nakládání s radioaktivními odpady mají být územně chráněny pouze poslední dvě nejvážnější lokality a to nejdříve po roce 2015.

Sdružení Calla a Hnutí DUHA však upozorňují, že nebezpečí stavební uzávěry tímto nepominulo. V Politice územního rozvoje ČR zbyl úkol pro Ministerstvo průmyslu takovou ochranu stanovit i nyní. Není však jasné, kde a zda to udělá.
Je také důležité změnit dnešní netransparentní a nedemokratickou podobu procesu. Obce jsou nadále podle atomového zákona vyloučeny z probíhajícího procesu o výběru konečné lokality pro úložiště.

Podle sdružení je třeba dát obcím a krajům právo spolurozhodovat o kontroverzních úložištích radioaktivních odpadů. Současně také upozornily, že paradoxně nejdále se s budováním úložiště radioaktivních odpadů dostalo Švédsko a Finsko, kde dotčené obce mají dokonce právo veta. Spolurozhodování totiž posiluje důvěru místních lidí ke státu.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Drobný úspěch, který se podařil v Politice územního rozvoje, je výsledkem jednotného společného postoje veřejnosti a představitelů obcí ze všech vybraných lokalit. Bude ale třeba maratonskou výdrž, protože cesta je ještě dlouhá.“

Martin Sedlák z Hnutí DUHA doplnil: „Výběr jedné hlavní a druhé záložní lokality má proběhnout až v roce 2015. Nyní jsou průzkumné práce v obcích zablokované kvůli špatné komunikaci státu. Není jisté, zda se užší výběr v plánovaném roce podaří stihnout. Územní ochrana všech lokalit se pak jeví jako zbytečná. Stát by měl naopak urychleně nastavit demokratickou a transparentní podobu procesu. Připustí-li stát spoluúčast obcí na procesu, podaří se mu vyhnout eskalaci konfliktů.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz