Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třiaosmdesát Evropanů se vrátilo z Islandu

21. 8. 2009 - PRAHA [Econnect]

83 skautů a skautek se v průběhu srpna vrátilo zpět do ČR. Na Islandu se totiž konalo celoevropské setkání skautů a skautek Roverway 2009. Zúčastnilo s jej právě i 83 skautů a skautek z celé České republiky.

Roverway je setkání skautů a skautek z celého světa ve věku od 16 do 22 let, které se koná jednou za tři roky. Dvě předešlá setkání se konala v Portugalsku a Itálii. Účastníci ze 44 zemí světa strávili několik dní dobrodružným poznáváním různých částí Islandu. Navštívili známý národní park Skaftafell, jezero Myvatn, ale prošli se i po úpatí aktivní sopky Hekly.

Všech 2 562 skautek a skautů se šátkem kolem krku pak čtyři dny sdílelo své zážitky u jezera Ulfjotsvatn nedaleko Rejkjavíku. Šátek všechny skauty spojuje – nosí ho totiž na celém světě. Stranou nezůstaly ani různé outdoorové a vodní aktivity, diskuze, kulturní akce a workshopy. Každý se také mohl podívat do skautské kavárny, vikingské nebo výtvarné vesnice, kde mohl ukázat svůj talent při produkci hudby.

Všichni se také zúčastnili mezinárodního karnevalu ostatních kultur, na kterém se jednotlivé země představovali. Čeští skauti a skautky tak předvedli například náš vynález – kostku cukru – nebo jak se připravují české bramboráky, o které byl obrovský zájem a všichni vyžadovali recept. Karneval navštívil také skaut a islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson a Češi si s ním mohli povídat nebo se vyfotit.

„Přišlo mi super, že jsme se mohla setkat se stovkami lidí z celé Evropy a dokonce i s lidmi, jako byl třeba islandský prezident, kterému jsem darovala můj český šátek. Měl z něj radost. Jinde bych se s ním setkala asi těžko,“ popisuje s úsměvem svůj zážitek Kateřina Škopová.

„Roverway je jedinečným setkáním mladých lidí, kteří dokáží pro dospělé často nemyslitelné: povídat si a domluvit se. Kromě toho také poznávají přátele z jiných zemí. A ta přátelství, která na Roverway navázali, jim zůstávají na celý život,“ přibližuje smysl setkání Anežka Novotná, vedoucí českého kontingentu.

„Díky tomu, že Roverway je celoevropskou událostí, mají skautky a skauti možnost se setkat a lépe poznávat odlišné kultury a tradice evropských zemí. Akce se zúčastnilo 317 týmů z 38 evropských a 6 dalších zemí,“ uvedl Benjamin Axel Arnason, šéf PR akce Roverway.

Skautské hnutí, které má na celém světě přes 40 milionů členů a prošlo jím přes půl miliardy lidí, mezi Čechy mnoho významných osobností, oslavilo v roce 2007 sto let od začátku své existence.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz