Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika má pro studenty novou výstavu, tentokrát o šetrném papírování

3. 9. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Za posledních 12 let vzrostla spotřeba papíru v České republice o více jak 100 procent. Na souvislosti tohoto problému poukazuje nová výstava, kterou Arnika připravila pro začátek školního roku. „Se středními školami spolupracujeme již několik let a touto výstavou bychom rádi dostali přímo k mladé generaci záležitosti, které se týkají každodenního života nás všech a ovlivňují životní prostředí více, než si mnohdy uvědomujeme,“ představil výstavu její iniciátor Milan Havel z Arniky.

Panely s tematickými názvy „Kolik papíru (s)potřebujeme?“, „Papírenský průmysl“, „Recyklace papíru“, „Šetrná kancelář - je to snadné“, „Méně reklamy“ a „Papír a (nejen naše) lesy“ jsou určeny k zapůjčení do škol, knihoven a obdobných prostor, a to zejména pro studenty středních škol.

Arnika se středními školami spolupracuje dlouhodobě. Například v rámci projektu „Předcházej a recykluj“ , který podpořil i Magistrát hlavního města Prahy a Ministerstvo životního prostředí, zorganizovala pro školy již 30 přednášek o odpadech. „A protože je o toto téma zájem, budeme v nich pokračovat i v letošním roce,“ doplnil Milan Havel. Nová výstava doplňuje řadu výstav, které Arnika připravila již dříve – Předcházej a recykluj, Odpad jako surovina a jiné. Jejich přehled je volně dostupný na internetových stránkách Arniky www.arnika.org/vystavy. Zde také zájemci najdou informace o možnosti zapůjčení výstav například i pro úřady, informační centra apod.

Výstava je součástí stejnojmenné kampaně, jejímž cílem je omezit zbytečnou spotřebu papíru a zvýšit jeho využití a recyklaci. „V roce 2008 jsme ho v České republice spotřebovali již 150 kg na 1 obyvatele. Je to nejvyšší hodnota od vzniku státu a za posledních 12 let vzrostla spotřeba papíru na dvojnásobek,“ upozornil Milan Havel. Kvůli nárůstu spotřeby papíru patříme v Evropské unii mezi státy s nejhorším poměrem vytříděného papírového sběru ke spotřebě. Množství vytříděného sběru přitom také roste.

Výroba papíru je energeticky náročná, papírenský průmysl je významným zdrojem emisí oxidu uhličitého, který se jako skleníkový plyn největší měrou podílí na probíhajících klimatických změnách. Nejúčinnější je spotřebu papíru omezit; recyklací lze částečně spotřebu energie snížit, spalováním se jí ale vrací jen malá část.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Pravidla pražských cyklojízd

Jízdy jsou nekonfliktní a nenásilné akce. Každý účastník může navrhnout trasu jízdy. Nejezdíme po tramvajových kolejích, abychom tramvaje nezdržovali. Chodci mají přednost. Nejezdíme po chodnících: nelze se prosazovat na úkor chodců. Pokud jede víc než 70 lidí, obsadíme všechny jízdní pruhy; jinak necháváme na širších ulicích jeden pruh volný. Pokud padne na semaforu červená před prvním cyklistou, zastavíme a počkáme. Jinak pokračujeme - je důležité udržet peloton pohromadě. Jízdy nespojujeme s žádnými jinými ekoaktivitami (globalizace, Temelín apod.).

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz