Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté Greenpeace blokují těžbu ropných písků v Kanadě, největší průmyslový projekt na Zemi

16. 9. 2009 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

V době, kdy se kanadský premiér Stephen Harper setkává s prezidentem USA Barackem Obamou ve Washingtonu, zablokovalo 25 aktivistů Greenpeace z Kanady, Spojených států a Francie povrchový důl Shell Albion Sands v severní Albertě a umístilo tam obrovský transparent s nápisem „Ropné písky - klimatický zločin.“

Aktivisté vstoupili včera ráno v 8 hodin místního času do povrchového dolu, vylezli na tříposchoďové hydraulické lopatové rypadlo, jedno z největších na světě a zablokovali ho pomocí navzájem spojených pick up vozů. Firma Shell zastavila těžbu v celém dolu. Blokáda trvá již druhý den.

„Greenpeace přišlo sem na místo klimatické zkázy s cílem zablokovat tento obrovský těžební provoz. Chce sdělit premiéru Harperovi a prezidentu Obamovi, že lídři v ochraně klimatu nekupují ropné písky“, řekl Mike Hudema, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Kanada přímo z místa blokády. „Ropné písky jsou zničujícím příkladem toho, jak bude naše budoucnost vypadat v případě, že nedojde k okamžitým krokům k ochraně klimatu.“

Těžba ropných písků v Albertě, uprostřed zachovalé přírody boreálních lesů západní Kanady, je největším energeticko-průmyslovým a investičním projektem na Zemi. Území, na němž se ložisko nachází, má větší plochu než Anglie. Vytěžení a zpracování ropných písků způsobuje 3-5 krát vyšší emise skleníkových plynů, než je tomu u ropy těžené běžným způsobem. Bude-li těžba pokračovat, emise z ropných písků mohou do roku 2020 vzrůst na 127 až 140 milionů tun ročně - to je např. více, než činí celkové emise Dánska.

Navíc je těžba ropných písků v povrchových dolech nesmírně devastující. Zcela ničí zachovalé lesní a vodní ekosystémy této dosud panenské části Země. V místech, kde se donedávna prostíraly do nedohledna lesy a jezera, jsou nyní obrovské povrchové doly, toxická jezera, ropné rafinérie a potrubí.

Spojené státy jsou největším odběratelem, spotřebovávají kolem 60% ropy pocházející z ropných písků. Jejich těžba odsuzuje Kanadu a USA k budoucnosti založené na vysokých emisích skleníkových plynů a tím i k nízkým cílům v úsilí zmírnit klimatické změny.

Probíhající akce cílí na důlní provoz firmy Shell, která těží ropných písků nejvíce. Mezi další společnosti, jež tu mají obrovské investice, patří BP, Suncor, Syncrude, ExxonMobil, Total a StatoilhHydro.

Letos v prosinci bude mít svět historickou příležitost odvrátit hrozící klimatickou katastrofu. Na summitu OSN v Kodani se světoví lídři musejí dohodnout na opatřeních k záchraně klimatu. Pokračující těžba ropných písků a nezkrotitelná touha po ropě může toto mezinárodní snažení ohrozit. Těžba ropných písků v Albertě je příkladem, kam až může vést bezohledná spotřeba fosilních paliv a následné nekontrolovatelné emise skleníkových plynů.

„Ropné písky jsou jedním z největších klimatických zločinů na naší planetě,“ řekl Paul Horsman z Greenpeace International. „Nemuselo by tomu tak být – stačilo by, kdyby se Barrack Obama chopil vůdčí role v ochraně klimatu a místo špinavé ropy z písků se přiklonil k zelené energetické budoucnosti.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz