Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Speed Caravan zahrají rockovou arabskou hudbu

16. 9. 2009 - PRAHA [Econnect]

Připojit arabskou loutnu oud do kytarového zesilovače představovalo tabu. Porušil je hudební vizionář Mehdi Haddab. Jeho sestava Speed Caravan je úchvatná smršť sestávající z tradičních alžírských vlivů, elektronických beatů a syrové rockové energie. Kapelník Mehdi Haddab pochází z Alžíru stejně jako Souad Massi, Khaled a Rachid Taha. Podobně jako oni stojí jednou nohou v Africe a druhou v Evropě. Jeho sestava Speed Caravan představuje podobnou smršť jako kdysi koncerty Jimi Hendrixe.

S Haddabem působí v hvězdné sestavě el. programátorka Hermiona Frank (Ekova), rapper Rocky Singh (ex-Asian Dub Foundation), perkusista Mohamed Bouamar (ex Natacha Atlas) a basista Pascal Teillet (ex Mazaher and Archie Shepp). Album Kalashnik Love, inspirované setkáním s ozbrojenými bandity v alžírském vnitrozemí, obsahuje vedle strhujících originálů také převratné coververze skladeb Galvanize (Chemical Brothers) a Killing an Arab (The Cure) v níž roli Araba zpívá Rachid Taha.

Arabská loutna oud je předchůdcem evropské loutny, kytary a dalších strunných nástrojů. Může doprovázet zpěv, hrát sólově, stejně jako v klasickém ansámblu arabské hudby. A protože arabská klasická hudba stojí na rozdíl od evropské na improvizaci, hráči na oud se jako zdatní improvizátoři stali v posledních dekádách častými partnery jazzmanů. Opatřit ale arabskou loutnu snímačem a připojit ji do kytarového zesilovače, to představovalo donedávna tabu.

Porušit se ho odvážil ve Francii žijící hudebník alžírského původu, Mehdi Haddab, a to hned v několika projektech. Poté, když zvládnul klasický způsob hry, působil spolu s americkou zpěvačkou Dierdre Dubois v sestavě Ekova. S dalším hráčem na oud, Jean-Pierre Smadjem z Tunisu, založil DuOud, v němž se tóny louten prolínají s gejzíry elektronických rytmů. A zatím jeho nejodvážnější sestava Speed Caravan vzešla z jeho dlouholeté spolupráce z basistou Pascale Teilletem.

Haddab začal svoji hudební dráhu jako rebel s rockovou kytarou v Alžírsku. "17 let jsem se učil na loutnu, ale 25 let jsem byl rockerem." vzpomíná. "Dlouho jsem hledal cestu, jak vyjádřit rockové démony loutnou. Nástroj jsem elektrifikoval a jeho beránčí povaha se rázem změnila ve lva. Najednou dokáže vyjádřit zcela nové emoce, zuřivost i vztek.

Chtěl jsem ale, aby repertoár prezentoval i minulost nástroje. Jsem blázen do nahrávek z první poloviny 20. století, a právě z této éry pochází téma, které jsme použili v Kalashnik Love. Pochází ze staré desky o 78 otáčkách, kterou natočil Udi Hrant Kenkulian." To byl jeden z průkopníků loutny 20 století, původem Armén, žil v Turecku a natáčel i ve Spojených státech. "Ale jeho původní nahrávka má s naší verzí jen málo společného," připomíná Haddab. Haddab tvrdí, že elektrifikací se loutna oud posouvá do úplně nového kontextu, který definuje rockerské heslo "sex, drugs & rock'n'roll". "Ta slova jsou pro mě posvátná, nevyjadřují jen rockovou filozofii, ale podstatu všeho umění od dob antiky. Umění se rodí v propitých nocích i z lásky ve všech jejích podobách."

Před natáčením alba skupina strávila několik let koncertováním, a vylaďováním svého zvuku podle reakcí publika. Zbývajícími členy sestavy jsou elektronická programátorka Hermiona Frank (Ekova), zpěvák a hráč na perkuse Mohamed Bouamar, a rapper Rocky Singh (ex-Asian Dub Foundation). Na albu navíc hostuje Rachid Taha a členové Asian Dub Foundation.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz