Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

35. ročník MFF Ekofilm začíná za necelé tři týdny

17. 9. 2009 -, Econnect

35. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví – Ekofilm 2009 se bude konat od 5. do 11. října 2009 v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. Některé festivalové akce se uskuteční také v Třeboni a Kinobus Ekofilmu navštíví vybraná jihočeská města. Hlavním tématem letošního ročníku festivalu jsou změny klimatu a jejich souvislosti. Průvodcem 35. Ekofilmu bude i letos Jaroslav Dušek.

Do soutěže MFF Ekofilm je letos přihlášen dosud rekordní počet filmů – 225 snímků ze 40 zemí světa, z toho 69 pochází z České republiky. Svá díla poslali též tvůrci z Arménie, Francie, Itálie, Madagaskaru, Maďarska, Německa, Nizozemí, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska, USA a dalších zemí.

Do vlastní soutěže postoupilo 53 vybraných filmů, které bude hodnotit šestičlenná mezinárodní porota ve složení: dokumentaristka Alena Činčerová, architekt Vlado Milunić, režisér Michael Havas, režisér Ilja Ruppeldt (Nový Zéland), režisér Steve Lichtag a dramaturg Jacgues Génot (Francie).

Všechny přihlášené filmy budou divákům během festivalu k dispozici na přání v kině Kotva a v Městském divadle v Českém Krumlově. Po jeho skončení lze vybrané pořady z festivalového archivu na Ministerstvu životního prostředí zapůjčit k nekomerčním projekcím, například festivalovým přehlídkám Ozvěny Ekofilmu.

Festival bude probíhat od 5. do 8. října v Českých Budějovicích především v Kině Kotva a na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity. Některé akce se uskuteční i na dalších místech (viz program festivalu). V pátek 9. října se festival přemístí do Českého Krumlova, kde bude pokračovat do neděle 11. října v Městském divadle, v kině J&K a v sálech Prelatury. Veškeré informace bude možné získat v akreditačním středisku v kině Kotva v Českých Budějovicích a v Městském divadle v Českém Krumlově. Stejně jako ve svých předchozích ročnících nabídne Ekofilm kromě soutěžních filmů, promítání dalších zajímavých snímků, semináře, besedy s našimi i zahraničními hosty, výstavy, koncerty a jiné doprovodné akce.

Letošní půlkulatý 35. ročník Ekofilmu připravil svým návštěvníkům několik novinek. První je nové logo festivalu spojené s novým festivalovým designem, včetně podoby webových stránek. Grafické proměny se ujala Věra Marešová (www.vgrafik.cz), vítězka soutěže na nové logo a grafiku Ekofilmu. Další novinkou letošního Ekofilmu bude promítání pro školy v Kinobusu, který bude od 5. do 9. října jezdit do míst mimo dosah hlavního festivalového dění. Kapacita kinobusu je 35 osob. Jsou připraveny projekce filmů a besedy s žáky, rozdělené podle věku na 1. a 2. stupeň ZŠ a střední školy.

Nově se bude jedna z doprovodných akcí festivalu konat již v neděli 4. října. Do Třeboně zavítá klimatická roadshow Nadace Partnerství, která pomocí řady interaktivních prvků umožní veřejnosti, hlavně dětem, dozvědět se více o důvodech i důsledcích klimatických změn i způsobech, jak se na jejich dopady můžeme připravit. Součástí akce bude mobilní výstava Strom roku spojená s výtvarnou soutěží. V úterý se roadshow přesune do Českých Budějovic.

Hnutí DUHA bude od 5. října představovat veřejnosti na několika místech Českých Budějovic (na náměstí, u přírodovědecké fakulty a u kina Kotva) svou ambiciózní a originální kampaň Velká výzva, jejíž cílem je prosadit novou legislativu na podporu investic do energeticky efektivních moderních technologií.

Poslední novinkou je nové místo festivalového dění v Českých Budějovicích. V úterý 6. října a ve středu 7. října se v kavárně Domu knihy – Kanzelsberger budou konat projekce filmů, autogramiády a besedy s tvůrci a festivalovými hosty.

Oficiální zahájení Ekofilmu proběhne v pondělí 5. října večer v kině Kotva, ale během celého dne se budou konat další doprovodné akce: cyklojízda, beseda na Přírodovědecké fakultě s ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem o ochraně jihočeské přírody, zahájení výstavy Švýcarskem po stopách klimatu, sázení stromu v areálu Přírodovědecké fakulty JU, představení projektu Energy Globe Award, koncert skupin Propaganja a Fadzitulikistulan v Solnici. Zahajovacím filmem bude letos anglický film Čas hlupáků, režiséra Franny Armstronga, který loni získal nominaci na Oskara (www.ageofstupid.net).

Kromě rekordního počtu filmů by pozornosti diváků neměla uniknout ani bohatá nabídka doprovodných akcí. Vedle již zmíněných akcí zahajovacího dne, to bude úterní (6. října) představení pro rodiny s dětmi Škola Malého stromu, v němž účinkuje Iveta Dušková a Petra Bílková. Představení se uskuteční v českobudějovické Solnici. Obě herečky se v Solnici představí také ve středu (7. října ) ve školním představení pro 1. a 2. třídy Kvak a Žbluňk. Na pátek 9. října je v Městském divadle v Českém Krumlově připraveno představení Čtyři dohody, aneb láska – vztahy - přátelství, jak je vidí toltécký šaman Don Miguel Ruiz. V hlavní roli uvidíte Jaroslava Duška, spoluúčinkují Zdeněk Konopásek a Pjér La Šéz. V sobotu 10. října se v kině J&K v Českém Krumlově uskuteční již tradiční setkání s tvůrci českého filmu po 30 letech. Tentokrát padla volba na film Postřižiny. Po projekci a besedě s herci a členy filmového štábu bude následovat předávání cen za „Ekologicky šetrný výrobek“. V programu festivalu nebudou chybět ani koncerty. V úterý 6. října se v klubu Velbloud představí svěží elektroclash projekt Like She a performer Marius Konvoj, ve středu 7. října v kavárně kina Kotva emofolkový písničkář Mon Insomnie, v pátek 9. října to bude Swetja a spol v divadelní kavárně Antré a skupina Neřež, která vystoupí 10. října na slavnostním vyhlašování výsledků soutěže Ekofilmu a po té bude hrát ještě v kavárně Antré.

Odborný program na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity vzniká ve spolupráci se studenty PF JU. Od 5. do 8. října jsou připraveny projekce spojené s přednáškami a besedami. V pondělí 5. října to bude zmíněná beseda s ministrem životního prostředí. V úterý 6. října bude následovat diskusní panel o Šumavě, ve středu 7. října se bude diskutovat na téma zahraničních rozvojových projektů a ve čtvrtek 8. října se uskuteční workshop Krajina.

Za pozornost bude stát audiovizuální seminář hudebního publicisty Pavla Klusáka Koncert v laboratoři (6. října), nebo také workshop SFŽP k Operačnímu programu Životní prostředí (8. října) a představení seriálu Ekoprůkopníci. Akce se konají v kavárně kina Kotva.

V Českém Krumlově proběhne odborný seminář zaměřený na hlavní téma festivalu - klimatické změny. Zde se také uskuteční zasedání mezinárodního sdružení festivalů o životním prostředí ECOMOVe International, jehož je Ekofilm, nejstarší evropská filmová přehlídka svého druhu, členem.

Oblíbeným doplňkem festivalu jsou fotografické výstavy. V kině Kotva to budou fotografie Václava Vašků – Tváře uranu, na Přírodovědecké fakultě JU budou umístěny dvě výstavy: Švýcarskem po stopách změn klimatu a Prima klima. Zelené mosty Evropy – Naše národní parky, to je název výstavy, která bude instalovaná v Městském divadle v Českém Krumlově současně s další výstavou fotek Jiřího Kučery z natáčení filmu Postřižiny. V Galerii Fíďa v Českém Krumlově pak proběhne výstava Ochrana přírody a krajiny v ČR - Pohádkový dům.

Rudolf Šmíd v minulých letech na Ekofilmu již představil své fotografie Strašáků. Letos uvede festivalové účasníky do terriculologie, nové vědní discipliny o strašácích, kterou se zabývá již 16 let. Přednáška se uskuteční v kavárně kina Kotva (8. října).

Slavnostní závěrečný večer s předáváním cen se uskuteční v sobotu 10. října opět v Městském divadle. Moderovat jej bude Jaroslav Dušek.

Všechny festivalové pořady jsou určeny pro veřejnost. Vstup na všechny akce Ekofilmu je zdarma s výjimkou divadelních představení, které budou ovšem zdarma pro akreditované účastníky.

Akreditační středisko bude otevřeno od pondělí 5. října v Českých Budějovicích v kině Kotva a od pátku 9. října od 9 hodin se přemístí do Městského divadla v Českém Krumlově.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Ekofilm

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz