Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

4+4 dny v pohybu uvedou unikátní hudebně-vizuální projekt Vladimíra 518

18. 9. 2009 -, Econnect

Život a tvorba jednoho z největších a zároveň nejkontroverznějších českých architektů 20. století Karla Pragera bude hlavním tématem unikátního site specific projektu SPAM – Karel Gott Prager v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. V úterý 13. října se od 21 hodin v bývalé budově Federálního shromáždění uskuteční hudebně-vizuální představení autorské trojice Vladimír 518, Ondřej Anděra a David Vrbík. Projekt si klade za cíl nastavit nový úhel pohledu na odkaz této významné osobnosti české architektury, která do značné míry ovlivnila podobu mnohých částí metropole.

Mezinárodní festival pohybového divadla 4+4 dny v pohybu již od počátku proslul oživováním netradičních míst uměním. Letošní 14. ročník, který se uskuteční od 9. do 16. října, ještě zvyšuje laťku nastavenou předchozími ročníky. Dějištěm série odvážných uměleckých akcí se tentokráte stane i budova bývalého Federálního shromáždění. Karel Prager, který od sklonku padesátých let formoval moderní tvář české architektury, stojí i za výslednou podobou této stavby a je tedy příznačné, že jeho život se jako hlavní téma prolíná audiovizuálním představením připraveným speciálně pro prostor Sněmovny národů. „Chtěli bychom zbourat nebo alespoň narušit neprávem vytvořené klišé kolem osoby Karla Pragera. Podařilo se nám získat některé dosud nezveřejněné materiály a dokumenty, takže nejen projekt samotný bude pro diváky premiérou,“ říká jeden z autorů Vladimír 518.

Kromě projektu SPAM se v prostoru bývalého „Federálu“ odehrají například performance významného českého výtvarníka Jána Mančušky adaptovaná na prostory schodiště, výtvarné a video instalace, performance a architektonické přednášky v rámci originálního site specific projektu s názvem Místa činu, interaktivní streetartový projekt Here Whilst We Walk nebo prohlídky komentované předními českými historiky a teoretiky umění i architektury. 10. října se v uměleckém baru Federál uskuteční koncert kapely Please The Trees, jejichž emotivní alternativní rock patří určitě k tomu nejlepšímu, co lze aktuálně slyšet.

Vladimír 518 je jeden z nejdéle působících raperů české hip hop scény, člen skupiny PSH (Peneři strýčka Homeboye) a zakladatel labelu-seskupení Bigg Boss. Renesanční člověk moderní doby je známý i jako výrazná osobnost graffiti scény, ilustrátor, comicsový výtvarník a scénograf. Se skupinou PSH vydal několik desek, na mnoha jiných hostoval a v minulém roce vydal své sólové album. Získal několik cen časopisu Filter a Anděla za nejlepší desku roku 2008 v žánru hip hop a R'n'B.

David Vrbík pracoval od roku jako zvukař v Divadle Archa, v současné době ve své profesi pokračuje ve Stavovském divadle. Jako zvukař a hudební skladatel se podílel na mnoha divadelních projektech, je jedním ze zakládajících členů experimentální skupiny TOW a spolu s Vladimirem 518 zrealizoval audiovizuální koncertní tour k jeho desce Gorila vs. Architekt.

Ondřej Anděra je jednou z hlavních postav tuzemského rapu a hip hopu devadesátých let. Jeho umělecký záběr je dosti rozličný, působí nebo působil jako herec, režisér, výtvarník, kreslíř, animátor, inovátor, multimediální tvůrce, hudebník, básník, textař a zpěvák. Má za sebou letitou praxi u filmu, v divadle i baletu. Jeho snímky "Za obrazovkou" a "Bílá hora" se dočkaly ocenění na mezinárodním filmovém festivalu v polské Lodži a kritika vřele přijala i alba, která natočil se svým projektem WWW.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz