Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSO zve o víkendu 3. a 4. října na Evropský festival ptactva

21. 9. 2009 - PRAHA [Econnect]

Letošní ročník Evropského festivalu ptactva se bude u nás konat na 39 místech. Profesionální ornitologové i milovníci ptactva z řad veřejnosti si tak připomenou zázrak ptačí migrace a společně přivítají nastupující podzim.

Letošní, již 14. ročník festivalu ptactva se nese ve znamení nové kampaně BirdLife International Zrozeni k letu (Born to Travel). Cílem této kampaně, a tedy i cílem festivalů ptactva, je upozornit na skutečnost, že tažní ptáci mají mezi ostatními zvláštní postavení a že jsou často i více ohroženi. Tažní ptáci neodmyslitelně patří do krajiny našich zeměpisných šířek. Jaro bez kukačky nebo vlaštovky si nedovedeme představit, srpnový odlet rorýsů je známkou, že léto již spěje ke svému konci. A právě tito ptáci, migranti na dlouhé vzdálenosti, mohou být ohroženi hned dvakrát – jednou v Evropě na hnízdištích a podruhé během dlouhé tahové cesty nebo na zimovištích.

„Víc než polovina dálkových migrantů dramaticky snižuje svoji početnost,“ říká Zdeněk Vermouzek, místopředseda České společnosti ornitologické, „přitom u řady z nich ani nevíme, kde přesně zimují a co je příčinou jejich ohrožení. Můžeme se jen dohadovat, zda to je změna klimatu a s ní související rozvoj pouští, odlesňování, sucha, zemědělství nebo ilegální lov. Zachování těchto druhů by mělo být zájmem každého člověka. A jedinou cestou k ochraně tažných druhů je důkladný výzkum a skutečná mezinárodní spolupráce zcela v duchu partnerství BirdLife International.“

Seznam vycházek Evropského festivalu ptactva pořádaných Českou společností ornitologickou je zveřejněn na adrese http://www.birdlife.cz/index.php?ID=1857.

BirdLife Int. je mezinárodní sdružení organizací zabývajících se výzkumem a ochranou ptactva na celém světě. Více viz http://www.birdlife.cz/index.php?ID=65, http://www.birdlife.org.

Born To Travel (Zrozeni k letu) je informační kampaň BirdLife Int. zaměřená na zvýšení zájmu o tažné druhy ptáků. „Smyslem této kampaně je zvýšit pozornost, kterou svět věnuje stěhovavým ptákům. Sjednocuje nejrůznější národy světa navzdory současným politickým, finančním a humanitárním problémům,“ říká Marco Lambertini, výkonný ředitel BirdLife International.
Více viz http://www.borntotravelcampaign.com/.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz